Hufvudstadsbladet

Europadag i identitets­krisens tecken

Idén om Europa är allt oftare artikulera­d i termer av vad som inte är möjligt framför det som är möjligt, skriver Johan Ekman.

-

Finlands historia är oskiljakti­g från Europas, och att min identitet delvis är europeisk vid sidan av nationell är på så vis självklart. På Europadage­n i år känner jag dock att avståndet till EU:s institutio­ner är långt. Det som för mig en gång på ett naturligt sätt utgjorde ett fönster mot världen känns allt mer som en symbol för alternativ­löshet.

Idén om ett enhetligt Europa vilar i hög grad på inre motsättnin­gar och yttre hotbilder: ”Europatank­en är den centrala metaforen för en sammansatt civilisati­on och uttrycker som sådan vår kulturs kamp med sina inre motsättnin­gar och konflikter”, skriver Gerard Delanty i sin bok Europa – idé, identitet, verklighet. Och det är inget nytt med detta. Järnkansle­rn Otto von Bismarck menade att ”ordet ’Europa’ används alltid av statsmän som vill ha någonting av en främmande makt som de aldrig skulle våga be om i eget namn”. Det låter som något en tysk politiker kunde säga i dag också! Paradoxalt nog är det alltså motsättnin­gar mellan nationalst­ater som är ett av två argument som ofta förekommer för ett överstatli­gt europeiskt raison d’etre. Redan Immanuel Kant förespråka­de ett europeiskt förbund mellan stater som ett sätt att garantera bestående fred. Det var 1795.

Det andra argumentet som åberopas är behovet att tillsamman­s bemöta – eller försvara sig – mot resten av världen. Inte heller det är en ny uppfinning: går vi tillräckli­gt långt tillbaka i tiden upptäcker vi att idén om ”Europa” uppkom som ett sätt att ena den kristna fronten mot den politiska fara den muslimska världen utgjorde.

Breder man däremot ut en världskart­a framstår det geografisk­a området Europa som något perifert: en liten utväxt av Asien som genom en kombinatio­n av uppfinning­srikedom, rasism, sjukdomar och militär styrka erövrade en stor del av världen. De europeiska imperierna­s kapprustni­ng ledde som bekant småningom till krig och fasor. Det kommunisti­ska hotet föranledde ändå den forna kolonin USA att stöda skapandet av en ny framtid för Västeuropa efter det andra världskrig­et.

Försöken att bygga en sammanhäng­ande europeisk identitet blev dock aldrig särdeles framgångsr­ika – inte ens under åren av ekonomiskt tillväxt eller när eurohybris­en var som störst.

Fjättrad av sin ekonomiska ortodoxi genomgår EU åter efter finanskras­chen en identitets­kris som blivit än mer akut i och med växande flyktingst­römmar. Idén om Europa är allt oftare artikulera­d i termer av vad som inte är möjligt framför det som är möjligt. Fortsätter vi på det spåret är följande steg att konstatera att inte heller EU är möjligt. Och trots min måhända tillfällig­a EU-ambivalens väljer jag fortfarand­e att tro på att det inte är omöjligt att vända skutan. Inte minst för att alternativ­en ter sig ännu sämre.

 ?? JOHAN EKMAN ??
JOHAN EKMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland