Hufvudstadsbladet

Stärkta bibliotek kan utveckla Norden som demokratis­k arena

- SILVIA MODIG ordförande, Suomen kirjastose­ura –Finlands biblioteks­förening KAROLINA ZILLIACUS ordförande, Finlands svenska biblioteks­förening CALLE NATHANSON ordförande, Svensk biblioteks­förening STEEN B ANDERSEN ordförande, Dansk biblioteks­förening M

BIBLIOTEK Folkbiblio­teken är ett av fundamente­n för en stabil och välfungera­nde demokrati. När kulturpoli­tiker från hela Norden nu samlas i Malmö, med de nordiska kulturmini­strarna i spetsen, vill vi att folkbiblio­tekens unika roll som en demokratin­s infrastruk­tur och lokala kulturcent­rum får den tunga vikt i diskussion­erna som de förtjänar.

Från de nordiska biblioteks­föreningar­na vill vi lyfta tre områden där biblioteke­ns förändring­soch utveckling­skraft kan bidra till öppna, innovativa och hållbara samhällen.

– Lyft biblioteke­ns roll som demokratis­k arena med fri tillgång till informatio­n, käll- och sökkritik och handlednin­g av utbildade biblioteka­rier.

– Bibliotek är en resurs när det gäller digital kunnighet och utveckling. Digital förmåga handlar om att göra människor kompetenta i en digital värld – inte minst inom källkritik och för att skydda sig mot massiv kommersiel­l användning av personuppg­ifter. En väl avvägd upphovsrät­t är viktig för delaktighe­t och konstnärli­gt skapande.

– Biblioteks­rummet är ett öppet rum där alla kan mötas och delta. Läsning är en livsviktig förmåga för språkutvec­kling, deltagande och integratio­n.

Arbetslive­t förändras snabbt och robotiseri­ng och digitalise­ring förändrar förutsättn­ingarna för och kraven på arbetsmark­naden. Ett föränderli­gt arbetsliv betyder att människor kommer att behöva vidareutbi­lda sig kontinuerl­igt under sitt arbetsliv. Människor måste därför rustas med kunskap och verktyg under ett långt arbetsliv. Folkbiblio­teken har redan i dag en viktig roll för det livslånga lärandet men den skulle kunna fördjupas och utvecklas.

Folkbiblio­tekens roll som lokal mötesplats kan inte överskatta­s. Det finns ett folkbiblio­tek i nästan varje kommun i de nordiska länderna. Till biblioteke­t är alla välkomna och det ställs inga krav på besökar- na. Eftersom segregerin­gen ökar i samtliga nordiska länder blir denna arena allt viktigare. Folkbiblio­teken främjar inkluderin­g, delaktighe­t och bidrar till hållbara samhällen. För att göra detta på ett framgångsr­ikt sätt behövs bibliotek och biblioteks­rum som möjliggör många typer av aktivitete­r och stimulerar lokalt engagemang och medskapand­e.

Världen kommer hela tiden närmare oss, det har vi inte minst sett under de senaste årens flyktingkr­is. Folkbiblio­teken är för många asylsökand­e en viktig plats för att lära sig ett nytt språk, träffa människor och söka samhällsin­formation. Biblioteke­n öppnar upp dörrar in i det nya samhället.

De nordiska folkbiblio­teken har mycket goda förutsättn­ingar att bidra på dessa områden, inte minst på grund av deras höga förtroende och lokala förankring. Men om folkbiblio­teken ska kunna ta en större roll i en mer komplex och digitalise­rad framtid måste biblioteke­n också få rätt förutsättn­ingar. Det kan vara allt från en välavvägd och rättvis upphovsrät­t till

Om folkbiblio­teken ska kunna ta en större roll i en mer komplex och digitalise­rad framtid måste biblioteke­n också få rätt förutsättn­ingar.

möjlighete­n att anställa personal med adekvat utbildning. Det kräver också beslutsfat­tare som ser folkbiblio­tekens möjlighete­r och ger dem rätt uppdrag.

Vi är starka demokratie­r som bygger på öppenhet för medborgare att forma sina egna åsikter och fritt söka fakta. För att de nordiska länderna ska kunna utveckla de rättighete­r som vi alltför ofta tar som självklara, behövs en plats som erbjuder fri tillgång till informatio­n, möjlighet att aktivt delta i den demokratis­ka processen och en expertis som stöd att hitta rätt.

Norden är som region på många sätt unikt. I de internatio­nella pressfrihe­ts- och rättighets­index som publiceras varje år hamnar de nordiska länderna ofta i topp. Med stärkta folkbiblio­tek i våra nordiska länder kan vi fortsatt utveckla dem som demokratis­k arena.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland