Hufvudstadsbladet

Finsk-svensk marsch i takt

Finlands och Sveriges försvarssa­marbete börjar allt mer likna en regelrätt finsk-svensk allians med synlig amerikansk uppbacknin­g.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Ett nytt steg i säkerhets- och försvarssa­marbetet mellan Finland, Sverige och USA började förberedas i Helsingfor­s i höstas. I tisdags kunde en ny avsiktsför­klaring underteckn­as i Washington, där försvarsmi­nistrarna från de tre länderna träffades.

Ett trilateral­t avtal känns ur Finlands säkerhets synpunkt bra. Finland är en del av en större militär överenskom­melse och utveckling­en av det försvarspo­litiska samarbetet sker i takt med Sverige. Tillsamman­s har de två länderna också en större tyngd än ensamma i samarbetet med USA.

Avsiktsför­klaringen är inte juridiskt bindande men den utgör en plattform och öppnar förutsättn­ingar för att utveckla det politiska och militära samarbetet på alla nivåer.

Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) betecknar avtalet som historiskt. Nyheten noteras också synligt i USA. Själva ceremonin omgavs av pompa, ståt och salut och avtalet toppade på onsdagen Pentagons nyhetssida.

Försvarsmi­nister James Mattis sade att de tre länderna står på samma linje i sin gemensamma syn på regionala utmaningar och enade i viljan att möta dem tillsamman­s.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) följer en lite mer dämpad finländsk syn på vad det nya avtalet innebär. I Försvarsmi­nisteriets pressmedde­lande sägs att den nya avsiktsför­klaringen mellan alla tre parter ”kompletter­ar och sammanför de sakkomplex som överenskom­mits tidigare”.

Riksdagens försvars- och utrikesuts­kott fick sekretessb­elagd informatio­n om avsiktsför­klaringen för några veckor sedan.

Hemlighets­makeriet väcker givetvis frågor inte minst då äldre forskare Charly Salonius-Pasternak från Utrikespol­itiska institutet ser det nya avtalet som mer betydelsef­ullt än informatio­nen ger vid handen.

Det nya USA-avtalet går längre än de avsiktsför­klaringar som slöts mellan länderna var för sig för två år sedan. I och med den nya trilateral­a överenskom­melsen fördjupas och förstärks i praktiken också samarbetet mellan Finland och Sverige.

Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist säger att det nya samarbetsa­vtalet ska leda till en fördjupnin­g och bättre kontinuite­t i dialogen och en bättre samordning av den verksamhet som bedrivs i vår del av Europa direkt med USA.

Den amerikansk­a närvaron ska enligt Hultqvist bli större, vilket rimligen bör gälla åtminstone manövrar och övrigt militärt samarbete i Finland och Sverige.

Tisdagens avtal är logiskt med tanke på hur djupt det militära samarbetet mellan Finland och Sverige redan är. Målsättnin­gen är att kunna använda militära resurser gemensamt på alla konfliktni­våer.

För två veckor sedan lades ett nytt lagförslag fram i Sverige om operativt militärt stöd mellan Sverige och Finland. Lagen öppnar möjlighete­rna för svenska styrkor att ingripa militärt i Finland mot inkräktare till lands, sjöss och i luften. I motsvarand­e läge skulle också Sverige kunna ta emot hjälp från Finland. Liknande lagstiftni­ng antogs redan i somras i Finland.

Utrikespol­itiska institutet i Finland kom på tisdagen med en analys av det nordiska utrikes- och säkerhetsp­olitiska samarbetet. Där konstatera­s de betydande skillnader som finns mellan länderna i fråga om säkerhetsl­ösningar, institutio­nella kopplingar, prioriteri­ngar och engagemang – inte minst på grund av att tre är Natomedlem­mar och två står utanför.

Detta skapar skiljelinj­er och gränser i samarbetet. I en sådan situation är det viktigt att inte stå ensam med sina lösningar och ett tätt samarbete och gemensamma lösningar med Sverige är även i det fallet till nytta för Finland.

En överenskom­melse av den typ som nu har nåtts ger signaler, vilket även är en av avsikterna. Hultqvist talar om den viktiga transatlan­tiska länken och att tanken är att signalen ska vara stabiliser­ande för Sveriges del.

Det bör den också vara för Finland. Huruvida Ryssland har samma uppfattnin­g eller inte lär vi ganska snart få reda på.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland