Hufvudstadsbladet

Toppmöte utmaning för Nordkorea

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska träffas i Singapore den 12 juni. Mötesplats­en skapar transportm­ässiga utmaningar för Nordkorea, samtidigt som det finns stor logik i att det blir just där.

- TT-AFP

I veckan gjorde Kim Jong-Un sin första utlandsres­a med flyg sedan han blev Nordkoreas ledare 2011. Det var till Dalian i Kina och han flögs i ett Sovjettill­verkat plan av typen Iljusjin 62M från 1970-talet.

– Det ser väldigt mycket ut som att resan till Dalian var en repetition, säger den Singaporeb­aserade analytiker­n Andray Abrahamian till Reuters.

Men Kim Jong-Un reser inte med lätt bagage. Med på resan till Kina var också ett fraktflygp­lan av typen Iljusjin 76.

Farhågor om säkerheten

De cirka 4 700 kilometern­a från Nordkoreas huvudstad Pyongyang till Singapore är ingen match för den fyrmotorig­a Iljusjin 62M, som klarar drygt det dubbla. Men med fraktflygp­lanen är det en annan visa. Med en maximal räckvidd på 3 000 kilometer måste det ner och tanka, möjligtvis i det relativt vänligt sinnade Vietnam.

Dessutom har farhågor luftats om säkerheten med en Iljusjin 76, inte minst efter kraschen i Algeriet i april som krävde 257 människors liv.

Sedan Kim tog över har han sällan lämnat landet. De enda gångerna har skett i år, då han två gånger har besökt Kina. Han tog dessutom ett steg över gränsen in till Sydkorea vid mötet med president Moon Jae-In i april.

”Speciellt tillfälle”

Men det finns logik i Singapore som mötesplats. Med en fot i öst och en i väst, en ultramoder­n infrastruk­tur och hög säkerhet ses landet som ett tryggt val för det historiska mötet mellan de två oberäkneli­ga ledarna.

”Vi kommer båda att försöka se till att det blir ett speciellt tillfälle för världsfred­en”, twittrar Trump.

Även Singapore – ett land som består av ett storstadso­mråde – har bekräftat värdskapet, men utan att lämna fler detaljer om planeringe­n.

”Vi hoppas att mötet kommer att främja utsikterna för fred på Koreahalvö­n”, säger landets utrikesmin­ister i ett uttalande.

Singapore är en av de säkraste städerna i Asien och har dessutom hårda restriktio­ner för medier och folksamlin­gar. Det underlätta­r för den som vill kontroller­a sin omgivning, vilket troligen uppskattas av nordkorean­erna.

”Konsekvent hållning”

Landet har en sällsynt position genom goda relationer till både USA och Nordkorea. Nordkorea har en aktiv ambassad i Singapore, och USA ses som en nära allierad.

Länderna har en lång historia av samarbete, trots att Singapore i fjol införde FN:s handelssan­ktioner mot diktaturen. Både den första advokatbyr­ån och den första snabbmatsk­edjan i Pyongyang startades av personer från Singapore.

Kina, Nordkoreas mäktigaste allierade, accepterar dessutom Singapore. Trots att Kina inte närvarar på toppmötet har landet ett starkt inflytande över Nordkorea.

– Singapore är ett neutralt land med en konsekvent hållning utrikespol­itiskt, och är ett litet land som varken har förmåga eller vilja att skada andra länder eller deras intressen, säger Lim Tai Wei, forskare vid National University of Singapore.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/KIM SUE-HAN ?? Förbipasse­rande på en järnvägsst­ation i Seoul tittar på senaste nytt om Sydkoreas president Moon Jae-in, USA:s president Donald Trump, Kinas president Xi Jinping och Nordkoreas ledare Kim Jong Un.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/KIM SUE-HAN Förbipasse­rande på en järnvägsst­ation i Seoul tittar på senaste nytt om Sydkoreas president Moon Jae-in, USA:s president Donald Trump, Kinas president Xi Jinping och Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland