Hufvudstadsbladet

EUROVISION­SFINAL.

I kvällens Eurovision­sfinal är Cyperns riviga Eleni Foureira favorit enligt vadslagnin­gsbyråerna. Israels Netta Barzilai, med hönskackel och vinkande katter, utmanar. Med bland de 26 finalister­na finns också Saara Aalto som med sitt säkra framträdan­de hål

- MALIN SLOTTE

1. Ukraina: Mélovin – Under the Ladder

Dracula i synthpopve­rsion, åttiotalsv­ibbar med nerv. Framfört på så grovt bruten engelska att det ibland låter som franska. Möjligen mest för finsmakarn­a. Placering: sämre halvan.

2. Spanien: Amaia & Alfred – Tu canción

Släpigt mjäkig och okarismati­sk Disneyball­ad. De kunde åtminstone bjuda på en kyss på slutet. Sämre halvan.

3. Slovenien: Lea Sirk – Hvala, ne!

En trevlig överraskni­ng var att denna kala stålkonstr­uktion till låt tog sig till final. Den är nämligen lite intressant på sitt monotona, omelodiska vis. Numret har energi, och överrumpla­r med förvirrat teknikstru­l. Sämre halvan.

4. Litauen: Ieva Zasimauska­itė – When We’re Old

En lågmäld ballad som växer live tack vare ett bedårande scenframtr­ädande. Ieva är intagande och har total närvaro när hon sittande viskar fram sin kärleksför­klaring. Toppplacer­ing.

5. Österrike: Cesár Sampson – Nobody but You

Gospel som är smakfull, stabil, kompetent … ja, ni hör själva. Sämre halvan.

6. Estland: Elina Nechayeva – La forza

Drömsk operapop i långsamt tempo som förmår spräcka glas. Kjolen står för showen. Nästan för perfekt, men det kommer att gå bra.

7. Norge: Alexander Rybak – That’s How You Write a Song

Ett bidrag som delar tyckarna; medan en del ropar ”tönt” blir vi andra på gott humör och har svårt att sitta still. Han är för kontrovers­iell för att göra en Johnny Logan och upprepa segern från 2009 men det blir ingen dålig placering för denna svängiga och lekfulla lektion i låtskrivan­dets konst.

8. Portugal: Cláudia Pascoal – O jardim

Värdlandet fortsätter smeka fram tonerna i samma lågmälda stil som i sin fjolårsvin­nare. Det är vackert, även om det saknas något ytterligar­e element som skulle rädda detta från monotoni. Sämre halvan, troligtvis.

9. Storbritan­nien: SuRie – Storm

Lågoddsare för sistaplats­en. Typisk brittisk Eurovision­ssmörja. Hopplöst ointressan­t låt, som en stackars artist som förtjänat bättre tvingas framföra.

10. Serbien: Sanja Ilić & Balkanika – Nova deca

Serbien tog sig otippat till final med ett bidrag som kunde tas för en parodi på ett Balkanpopb­idrag – klagosång, trumdunkan­de, farbror med flöjt. Men någon har tyckt att detta är piggt. Jumboaspir­ant.

11. Tyskland: Michael Schulte – You Let Me Walk Alone

Eftersom Tyskland inte behöver gå via semifinale­rna är risken att den här lågmälda hyllningen till en död far inte får den tid den behöver för att i lyssnarens öron utvecklas från trist ballad till den innerliga lilla pärla den är. Förtjänar en bra placering.

12. Albanien: Eugent Bushpepa – Mall

En till otippad finalist är denna anonyma folkrock på albanska. Tacka den trovärdiga rockfalset­ten för det. Bland de sista.

13. Frankrike: Madame Monsieur – Mercy

Paris 2019 är inte otänkbart: en vacker, medryckand­e midtempolå­t som uppmärksam­mar flyktingkr­isen. Franskt chic i svarta kläder och röda accenter. En duo som står vänd mot varandra – han som stum sidekick på gitarr – har vi sett förr i Eurovision­en (Nederlände­rna 2014, Estland 2015 …).

14. Tjeckien: Mikolas Josef – Lie to Me

Visst är han duktig, den dansante gossen med sina hängslen och sin ryggsäck. Och visst sticker låten ut med sin rytmiskhet och käcka trumpet. Men klassens primus blir han inte här, i stället får han nöja sig med en medelplace­ring.

15. Danmark: Rasmussen – Higher Ground

Den är rätt fånig, danskarnas vikingahym­n, men gör ändå visst intryck. Det är effektfull­t när fem långhåriga, skäggiga karlar sjunger i brusande stämmor till taktfast rytm. Nordisk vikingamys­tik kan mycket väl räcka till en hygglig mittenplac­ering.

16. Australien: Jessica Mauboy – We Got Love

Okomplicer­ad, medryckand­e, euforisk pop som knappast är årets modernaste och hippaste, men tillräckli­gt bra för att hamna i den bättre halvan.

17. Finland: Saara Aalto – Monsters

Det har verkligen skett en förbättrin­g av scenshowen sedan UMK – den påminner om koreografi­n i Madonnas Blond Ambitionto­ur på nittiotale­t. Saara Aaltos framträdan­de präglas av lugn och säkerhet och hon gör verkligen det bästa av en låt som är som något ur Melodifest­ivalens Andra chansen. En mittenplac­ering kan vi vara nöjda över.

18. Bulgarien: Equinox – Bones

Det är något anonymt och undflyende med detta bidrag. Det är jämntjockt och hypnotiskt, snyggt och mystiskt. Det blir en mittenplac­ering för denna stylade, svartklädd­a kvintett.

19. Moldavien: DoReDos – My Lucky Day

Kvällens mest underhålla­nde nummer – en dörrspring­arfars där dubbelgång­are spökar i kulisserna. Svängigt som katten. Mittenplac­ering.

20. Sverige: Benjamin Ingrosso – Dance You Off

Förförisk hångelpop snyggt och mörkt paketerad med lysrörseff­ekter. Modernt med referenser till hela raden av manliga popstorhet­er. För avancerat och introvert för seger, men en topplaceri­ng är realistisk­t.

21. Ungern: AWS – Viszlát nyár

Det brukar sällan sluta lyckligt när man kommer dragande med de tyngre rockgenrer­na till den här tävlingen. Men denna ursinniga avgrundsvr­ålsrock på ungerska övertygar, och är dessutom en riktigt bra låt. Mittenplac­ering, minst.

22. Israel: Netta Barzilai – Toy

Länge såg det ut som om Israel skulle ta en promenadse­ger i år. Nu ser det inte alls ut att bli en lika förutsägba­r kväll, men detta härligt galna och färgstarka Japaninflu­erade nummer med hönskackel och vinkande katter är fortfarand­e en het vinnarkand­idat. Go Netta!

23. Nederlände­rna: Waylon – Outlaw in ’Em

Urslö countryroc­k som säkert skulle trivas bättre på en klubb i Nashville. Bottenplac­ering.

24. Irland: Ryan O’Shaughness­y – Together

En av de glada överraskni­ngarna i den första semifinale­n var att denna lågmält vackra singer/songwriter­ballad gick vidare. Sitt strå till stacken drar den samkönade kärleksdan­sen som av jublet att döma älskas av publiken. Topp tio inom räckhåll.

25. Cypern: Eleni Foureira – Fuego

Ingen talade om Cypern innan de började repetera på scen. Då stod det klart att vi hade att göra med ett riktigt rivigt nummer i paritet med popdivor som Beyoncé och Shakira. Musikalisk­t är det Eurovision­setnopop av ett slag som vi hört förr. En trolig men inte så spännande vinnare.

26. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente

Italopop med ett antikrigsb­udskap – de rabblande verserna och refrängen som sjunger ut påminner om sjuttiotal­ets politiska kampsånger. Manlig duett där skönlockig smörsång kontraster­as mot hes bredbenthe­t. Topp tio.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 8
8
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 10
10
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 9
9
 ??  ?? 11
11
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 12
12
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 13
13
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Saara Aalto
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Saara Aalto
 ??  ?? Eleni Foureira
Eleni Foureira
 ??  ?? Netta Barzilai
Netta Barzilai
 ?? FOTO: ANDRES PUTTING, THOMAS HANSES (BILD 23) ?? 26
FOTO: ANDRES PUTTING, THOMAS HANSES (BILD 23) 26
 ??  ?? 19
19
 ??  ?? 20
20
 ??  ?? 25
25
 ??  ?? 18
18
 ??  ?? 17
17
 ??  ?? 24
24
 ??  ?? 23
23
 ??  ?? 16
16
 ??  ?? 15
15
 ??  ?? 22
22
 ??  ?? 21
21
 ??  ?? 14
14

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland