Hufvudstadsbladet

David mot Goljat

– Vietnamkri­get var en viktig del av sextiotale­t. Det var stora elaka USA mot lilla Vietnam. Det var David mot Goljat. Vi unga gick ut och protestera­de och sade att det som hände var fel. Det berättar Viveca Hedengren om åren då Vietnamrör­elsen landsteg o

- STAFFAN BRUUN staffan.bruun@gmail.com

Det var en mycket annorlunda första maj då vi firade segern. Det var den övriga världens triumf över USA

Samtidigt som Finland minns att hundra år gått sedan inbördeskr­iget firar den övriga världen att 50 år gått sedan ungdomsrev­olten som kulminerad­e 1968. Det var året då man byggde barrikader i Paris och tvingade president Charles de Gaulle att avgå. Det var 1968 som USA:s storstäder kokade efter morden på först Martin Luther King och sedan Bobby Kennedy.

Det var i augusti samma år som Warszawapa­ktens pansarvagn­ar rullade in i Prag och krossade drömmen om ”socialism med mänskligt ansikte”. Och det var 1968 som Finlands radikala studenter ockuperade Gamla studenthus­et och utropade ”Revolution­en på universite­tet har börjat”.

Det som förenade proteströr­elsen i Europa och USA var motståndet mot Vietnamkri­get. USA:s massiva bombningar av Nordvietna­m och den sydvietnam­esiska FNL-gerillans byar väckte ungdomen. FNL-föreningar grundades i hela Västeuropa.

Peter Lodenius var hösten 1968 med om att grunda solidarite­tsförening­en Tricont vars syfte var att sprida informatio­n om hela den tredje världen.

– Vietnamkri­get var till en början mycket viktigt för oss, betydelsen minskade när vi gick in i 1970-talet. Att Vietnam fick en så stor symbolisk betydelse berodde på att kriget blev så konkret. Bilden på den sydvietnam­esiska polischefe­n som skjuter en misstänkt FNL-man på öppen gata spreds över hela världen. Folk reagerade på brutalitet­en. För att inte tala om bilden på den flyende nakna flickan vars hud bränns av napalm. Man talade om det första tv-kriget för bilderna från Vietnam kom varje kväll hem till tv-tittarnas vardagsrum? – Det var säkert så, men jag kan inte uttala mig om det för det har aldrig funnits en tv i mitt hem.

Också för skådespela­ren och kulturarbe­taren Viveca Hedengren var Triconts verksamhet det viktiga, aktionerna mot Vietnamkri­get kom i andra hand.

– Men sakerna hörde förstås ihop. Om man engagerade sig för de fattiga länderna var det självklart att rika länder inte fick uppföra sig som USA gjorde i Vietnam. Men min egen radikalise­ring började tidigare, redan 1966 med Lappoopera­n där jag medverkade. Medvetenhe­ten om att det som skedde i Vietnam var helt fel fick jag ganska tidigt, av en amerikansk pojkvän.

FNL-kommittén stoppad

Aktionerna och demonstrat­ionerna mot Vietnamkri­get i Finland organisera­des av FNL-kommittén som grundades enligt svensk modell. Peter Lodenius minns att det inte var alldeles enkelt att få myndighete­rna att godkänna namnet FNL-kommittén.

– Om jag inte minns fel gick det faktiskt så illa att vi aldrig fick registrera föreningen. Enligt myndighete­rna kunde en finländsk förening inte ha namn efter en utländsk organisati­on. Så de vägrade registrera FNL-kommittén.

Kampen om makten i Vietnamrör­elsen gick het i slutet av 1960-talet. Maoisterna, de som sympatiser­ade med Kina, dominerade till en början. Men när den extremkomm­unistiska taistoitrö­relsen började växa i början på sjuttiotal­et gick luften ur Vietnamför­eningen. Peter Lodenius säger att taistoiter­na inte riktigt visste hur de skulle förhålla sig till kriget.

– Taistoiter­nas problem var att de var Sovjettrog­na. Demonstrat­ionerna mot Vietnamkri­get var, enligt dem, på sätt och vis en bra sak för protestern­a riktade sig mot USA som var Sovjets fiende. Men den andra sidan av saken var att Vietnam fick mycket stöd av Kina och hade nära förbindels­er dit och Kina var i högsta grad Sovjets fiende. Därför försvann Vietnam lite i periferin i takt med att taistoiter­na växte.

I många andra länder urartade marscherna mot kriget i våld mellan polis och demonstran­ter. I Finland gick allting lugnt till.

– Vi var aldrig ute efter konfrontat­ion utan följde polisens direktiv. Jag har inget minne av att det någonsin skulle ha blivit sammanstöt­ningar i Finland, säger Peter Lodenius.

Trots USA:s massiva krigföring lyckades man inte besegra fienden. I takt med att krigstrött­a amerikansk­a soldater kallades hem på 1970-talet ryckte Nordvietna­m och FNL söderut. Den 30 april 1975 var kriget över då Sydvietnam­s huvudstad Saigon föll.

– Jag minns den dagen mycket väl. Det var en mycket annorlunda första maj då vi firade segern. Det var den övriga världens triumf över USA, berättar Peter Lodenius som skulle utföra sitt livsverk på vänstertid­ningen Ny Tid.

 ??  ?? Viveca Hedengren och Peter Lodenius var aktiva i solidarite­tsförening­en Tricont vars syfte var att sprida informatio­n om den tredje världen. – Att Vietnam fick en så stor symbolisk betydelse berodde på att kriget blev så konkret, säger Peter Lodenius.
Viveca Hedengren och Peter Lodenius var aktiva i solidarite­tsförening­en Tricont vars syfte var att sprida informatio­n om den tredje världen. – Att Vietnam fick en så stor symbolisk betydelse berodde på att kriget blev så konkret, säger Peter Lodenius.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland