Hufvudstadsbladet

Skarvtvist blossade upp bland forskare

Finländare säger att svensk skarvstudi­e är vilseledan­de

- PETER BUCHERT 029 080 1318 peter.buchert@ksfmedia.fi

Visst äter skarv och säl mycket fisk i Östersjön, men inte lika mycket som människan eller rovfisken.

Det skriver några finländska forskare i ett genmäle till en vetenskapl­ig artikel som förra hösten slog fast att skarven lokalt konkurrera­r med det kustnära fisket.

Forskare vid Naturresur­sinstitute­t och Helsingfor­s universite­t klandrar studien för att tillämpa lokala forsknings­resultat på hela Östersjön. De påpekar också att skarven mestadels äter mindre fiskar av alla slag medan människan fiskar selektivt, främst större individer av mer värdefulla arter.

Poängen med studien var att tillföra den allmänna skarvdebat­ten faktaunder­lag, men forskarna bakom genmälet säger att ”rentav vilseledan­de” analyser av det här slaget snarare tillspetsa­r konflikten.

Forskarna tvistar om huruvida säl och skarv verkligen kan sägas konkurrera med människan om fisken i Östersjön. Professor Sture Hansson vid Stockholms universite­t med flera kolleger skrev i en artikel i den vetenskapl­iga tidskrifte­n ICES Journal of Marine Science förra hösten att sälen och skarven sannolikt konkurrera­r med yrkesfiske­t, åtminstone lokalt.

Hanssons forskarlag beräknade att Östersjöns sälar äter omkring 100 000 ton och skarvarna 40000 ton fisk medan yrkesfiske­t fångar omkring 700 000 ton om året. Konkurrens förekommer inom några för kustfisket viktiga fiskarter.

Den svenska studien innehåller ändå allvarliga brister och fel, hävdar forskare från Naturresur­sinstitute­t (Luke) och Helsingfor­s universite­t i en kommentar till artikeln. De kritiserar främst sättet att mäta fångsterna på mindre områden och extrapoler­a resultaten, det vill säga att tolka lokala resultat som om de gällde för hela Östersjön.

– När fångststat­istiken inte är lika robust i andra länder kommer man att underskatt­a människans totala fångstmäng­der i jämförelse med vad sälen och skarven äter. Det finns mycket utförliga lokala studier över skarvens diet i våra vatten, och vi vet att fiskbestån­den här skiljer sig markant från södra och mellersta Östersjön. Det som gäller på en viss plats är inte allmängilt­igt, säger specialfor­skaren Outi Heikinheim­o vid Luke.

Kritiken gäller också fördelning­en av sälens och skarvens byte i Östersjön. Till exempel i norra delen av Östersjöns huvudbassä­ng, inklusive Skärgårdsh­avet,

beräknar Hanssons studie att skarvarna konsumerad­e drygt 1,5 gånger mer gös än yrkesfiska­rna håvade upp. Finländska studier har beräknat att skarvens göskonsumt­ion inom området för kustfisket stannade vid en fjärdedel av yrkesfiske­ts fångst.

Fisken tar inte slut

De finländska forskarna kritiserar Sture Hanssons studie för att förbise rovfiskens roll i näringsväv­en, och då är den trots allt den överlägset största konsumente­n av fisk i Östersjön. Till exempel i Skärgårdsh­avet äter gös och gädda klart mer fisk än skarven. Skärgårdsh­avets gäddor (som nått fångststor­lek) beräknas äta 700–3 800 ton fisk om året och gösarna 1 000–4 300 ton. Skarvens fiskbyte i samma område beräknas till 576–835 ton.

– Rovfiskens närvaro betraktas som normalt, rentav önskvärt, säger Outi Heikinheim­o.

Hon påpekar att rovfisken dämpar de mest extrema beståndsvä­xlingarna hos bytesfiska­rterna, att den eliminerar svaga och långsamt växande individer och att det finns mångfalt fler gäddor och gösar än det finns skarvar, men den informatio­nen har inte fått genomslag i skarvdebat­ten.

– Det finns fiskare som på allvar tror att skarven kan fiska slut vissa arter på ett område. Det är omöjligt. Om en art minskar kommer skarven automatisk­t att ta mer av en annan art i stället.

De stora årsvariati­onerna i gösoch abborrbest­ånden beror på sommarvädr­et, om det gynnar eller drabbar fiskynglen. Men i Hanssons studie fick skarven och sälen skulden för fångstbort­fallet under dåliga år, menar de finländska forskarna.

– Abborrens totala dödlighet har inte förändrats från tiden innan skarven och sälen ökade, säger Hannu Lehtonen vid HU.

Sture Hansson har sagt att han ville ta fram fakta som grund för debatten om sälen och skarven då den ofta bygger på ogrundade antaganden. De finländska forskarna säger ändå att Hanssons ”rentav vilseledan­de” analyser snarast tillspetsa­r konflikten. Ingen förnekar att fiskätande rovdjur kan skada fisk i fiskebragd­er, men det är en annan sak, säger forskarna.

Det finns fiskare som på allvar tror att skarven kan fiska slut vissa arter på ett område. Det är omöjligt. Om en art minskar kommer skarven automatisk­t att ta mer av en annan art i stället. Outi Heikinheim­o specialfor­skare vid Luke

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Skarven äter mindre fisk än människan fångar i Östersjön, och betydligt mindre än vad rovfiskarn­a äter, säger finländska forskare.
FOTO: HBL-ARKIV Skarven äter mindre fisk än människan fångar i Östersjön, och betydligt mindre än vad rovfiskarn­a äter, säger finländska forskare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland