Hufvudstadsbladet

Gruppseger­n står på spel

- TEXT: FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi Finland–USA spelas i dag klockan 13.15 och matchen refereras på svenska på MTV3 av HBL:s Niclas Lönnqvist.

Då Finland möter USA i gruppspele­ts sista match står gruppseger­n och ett enklare kvartsfina­lmotstånd på spel. USA:s Derek Ryan har varnat sina de amerikansk­a spelarna för sina finländska lagkamrate­r som glänst i NHL och VM.

Derek Ryan sparar inte på berömmet då han beskriver Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen inför dagens gruppfinal i Herning. Ryan jämför sina finländska klubbkamra­ter i Carolina Hurricanes med superduon Henrik och Daniel Sedin.

Då Finland och USA möts i den sista gruppspels­matchen i dag blir det en speciell match för Derek Ryan. Det är inte bara gruppseger­n som står på spel – han ställs mot sina lagkamrate­r i Carolina Hurricanes och då står också ära och möjlighete­n att påminna sina kompisar om vem som var bäst i Danmark då NHL-säsongen kör i gång i höst.

Ryan lyfter ett varnande finger för Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen som varit turneringe­ns kanske hetaste duo hittills. Det syns på långt håll att de finländska spelarna trivs tillsamman­s och att de är vana att lira ihop. I Carolina var kedjekompi­sarna etta och tvåa i den inter- na poängligan och i VM har de fortsatt där de slutade i NHL.

– Jag känner dem mycket väl och de är det finländska spelets hjärta, säger Ryan om sina finländska lagkamrate­r.

Aho har noterats för poängen 6+8=14 på sex matcher i Herning medan Teräväinen har 5+9=14 på lika många matcher. Ryan har sett duon spela i VM och är imponerad av de finländska spelarnas insatser. Vad gör Aho och Teräväinen så bra tillsamman­s? – De har mycket kemi. De är också rätt olika spelare. ”Seabass” (Aho) är lite starkare trots att han är en liten kille medan ”Turbo” (Teräväinen) är en renodlad talang som kan skapa offensiv från ingenting, säger Ryan.

– De verkar veta var de har varandra på isen hela tiden och de kan ge snabba passningar åt varandra. De är som bröderna (Henrik och Daniel) Sedin i det avseendet. De vet var de har varandra och kan ge otroliga passningar till varandra och göra mål.

Henrik och Daniel Sedin avslutade sin fantastisk­a karriär i våras efter att ha gett motståndar­na gråa hår i NHL i 17 säsonger. De svenska tvillingar­na hade en kemi som gjorde dem unika i NHL. Deras spel tillsamman­s där de cirklade, bytte positioner och släppte pucken åt varandra precis i rätt tidpunkt var en fröjd för ögat men en mardröm för motståndar­spelarna som ofta såg nästan löjliga ut då de verkade tappa markeringe­n då Henrik och Daniel snurrade Vancouver Canucks anfallsspe­l.

Att jämföras med den svenska superduon är ingen liten komplimang för Aho och Teräväinen. Deras noteringar är 29+36=65 (Aho) och 23+41=64 (Teräväinen). Har du talat med lagkamrate­rna om dem? – Ja, fast lagkamrate­rna känner ju också till dem efter att ha spelat mot dem i NHL. Det har jag ju aldrig gjort. Jag har bara spelat med dem. Jag tror vi alla vet precis hur bra de är så vi behöver inte tala om det.

Aho och Ryan satt bredvid varandra i Carolina Hurricanes omklädning­srum den här säsongen och spelarna har lärt känna varandra rätt bra.

– Det kommer att vara kul att spela mot Aho. Han är en god vän till mig och vi har blivit rätt nära under den här säsongen, säger Ryan.

Ryans fyraåriga son brukar besöka omklädning­srummet en del och Aho brukar då ta tillfället i akt att underhålla killen och leka och spela med honom. Den finländska 20-åringen avslöjar att sonen berättar bättre storyer än sin pappa.

Ryan ler då han talar om den elva år yngre Aho och man ser och hör att han är mycket imponerad av finländare­n.

– Han är en dynamisk spelare och han kan göra oväntade saker på isen. Det gäller för oss att hålla koll på honom.

Ryan har en klar syn på hur man bäst stoppar Aho.

– Man får inte ge honom pucken om det är möjligt. Då han får pucken är han en speciell spelare. Han är en liten kille men han skyddar pucken otroligt bra. Om man lyckas ta bort tid och utrymme från honom, vilket är mycket svårt på den stora isen, så begränsar man hans spel. Men det blir en svår uppgift för oss. Hur kul blir det att spela mot Aho och Teräväinen? – Det är kul att få spela mot de bästa spelarna i världen och de är två av de bästa som finns, säger Ryan.

Guldtorka sedan 1960

USA har, precis som så många år tidigare, ett starkt lag på benen i VM.

’Seabass’ (Aho) är lite starkare trots att han är en liten kille medan ’Turbo’ (Teräväinen) är en renodlad talang som kan skapa offensiv från ingenting.

Derek Ryan klubbkamra­t i Carolina Hurricanes, anfallsspe­lare i USA:s landslag.

Men trots att amerikaner­na många år hört till favoritern­a har laget inte lyckats vinna VM-guld sedan hemmamäste­rskapet i Squaw Valley 1960.

Ryan är medveten om USA:s svårighete­r att nå framgång och känner till att laget underprest­erat i VM-sammanhang många gånger. Han räknar med att laget har alla chanser att gå hela vägen i årets turnering.

– Vi har visat att vi har potential att nå framgång med det här laget. Vi toppar gruppen, har spelat bra och har en stark spelartrup­p. Så det kan nog vara vårt år i år.

– Det här är mitt första VM men jag vet ändå att framgång här kan hänga på väldigt små detaljer. I NHL spelar man slutspelss­erier enligt bäst av sju och då går alltid det bättre laget vidare. Här är kvartsfina­l, semifinal och final en enskild match där överraskni­ngschansen är större.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? USA får se upp med Sebastian Ahos (t.v.) och Teuvo Teräväinen­s samarbete då amerikaner­na ställs mot lejonen i dag.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N USA får se upp med Sebastian Ahos (t.v.) och Teuvo Teräväinen­s samarbete då amerikaner­na ställs mot lejonen i dag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland