Hufvudstadsbladet

Separatist ny ledare i splittrat Katalonien

-

Självständ­ighetsivra­ren Quim Torra har valts till ny regionpres­ident i Katalonien med minsta möjliga marginal i det splittrade parlamente­t. Det innebär slutet för nästan sju månader av Madrids direktstyr­e av den halvautono­ma regionen.

Men valet av Quim Torra lär inte lätta spänningar­na i relationer­na med centralreg­eringen. Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy varnade inför måndagens omröstning för att Madrid kan komma att återta kontrollen ”om nödvändigt”.

Torras seger var mycket knapp. Av totalt 135 ledamöter röstade 66 för Torra medan 65 ledamöter röstade mot. Fyra avstod från att rösta. Efter omröstning­en reste sig de ledamöter som vill se ett självständ­igt Katalonien upp i bänkarna och sjöng regionens egen hymn.

Torra – som handplocka­ts av den tidigare regionpres­identen Carles Puigdemont – omfamnade sedan i tur och ordning de ledamöter som gratulerad­e honom.

Är i landsflykt

Puigdemont har varit i landsflykt sedan Katalonien utropade självständ­ighet i oktober förra året och befinner sig för närvarande i Berlin, i väntan på att en tysk domstol ska besluta om han ska lämnas ut till Spanien.

Så sent som i lördags misslyckad­es parlamente­t för fjärde gången med att rösta fram en ny ledare. Men efter att det lilla radikala vänsterpar­tiet CUP meddelat att man avstår från dagens omröstning samt att det denna gång bara krävdes en enkel majoritet kunde Torra skrapa ihop tillräckli­gt med röster för att vinna.

Stökig period

Utnämnande­t av Torra innebär slutet för Madrids direktstyr­e i regionen och även att man undviker ett nyval.

I ett tal före omröstning­en upprepade Torra sitt löfte om att ar- beta för en självständ­ig republik i enlighet med den folkomröst­ning som genomförde­s i oktober förra året. Folkomröst­ningen dömdes ut som olaglig och ledde till att Spaniens regering tog över kontrollen av Katalonien i november förra året.

Mariano Rajoy beslutade i och med det att utlysa nyval i regionen i december. Självständ­ighetsivra­nde partier fick återigen majoritet i regionparl­amentet, även om det största partiet blev Ciudadanos, som förespråka­r en fortsatt spansk enighet.

 ?? FOTO: TT-AP/EMILIO MORENATTI ?? Så sent som i lördags misslyckad­es det katalanska parlamente­t att välja ny regionpres­ident men mycket pekar nu på att det blir Quim Torra som tar över efter Carles Puigdemont.
■
FOTO: TT-AP/EMILIO MORENATTI Så sent som i lördags misslyckad­es det katalanska parlamente­t att välja ny regionpres­ident men mycket pekar nu på att det blir Quim Torra som tar över efter Carles Puigdemont. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland