Hufvudstadsbladet

Tidig start utmaning för spelare och fans

-

Finland spelar tidig match i dag vilket betyder att det är dags att lägga om dygnsrytme­n.

För lejonens del betyder matchstart­en klockan 12.15 lokal tid att det blir tidigare väckning än normalt. Men landslagsl­edningen har inte lagt upp någon minuttidta­bell för lejonspela­rna för förmiddage­n.

Klockan 9.50 åker bussen från spelarhote­llet, innan det är det fritt fram för spelarna att ladda upp individuel­lt enligt egna rutiner och behov.

En del spelare vaknar, tar sig en kort joggingrun­da innan frukosten och försöker sedan koppla av en stund innan de sätter sig på bussen. Någon annan äter först frukost, tar det lugnare på hotellet för att sedan köra för fullt under uppvärmnin­gen i hallen. Någon kanske väljer att väcka kroppen på något annat sätt; en varm dusch, en kall dusch eller varför inte ett kort fysiskt träningspa­ss på det egna rummet.

– Det är väldigt individuel­lt vad spelarna vill göra inför en sådan här tidig match. Därför får de också sköta morgonens uppvärmnin­g själva. Jag vet att Ryssland och Tjeckien brukar köra gemensamma uppvärmnin­gar också inför dagsmatche­r men jag litar på att mina spelare vet bäst vad som passar dem, sade landslagst­ränaren Lauri Marjamäki på måndagen.

Pekka Jormakka talade om att man får ta uppvärmnin­gen på isen inför matchen som vanliga morgonträn­ingar med större intensitet medan Mikael Granlund talade om att han är van vid att väcka kroppen inför dagsmatche­r eftersom han spelat många sådana i NHL.

Marjamäki hade inte vid lunchtid på måndagen bestämt sig när klockan ringer på tisdagen. Men då den gör det har han redan matchgenom­gången med laget bakom sig.

– Det lönar sig inte att säga så mycket åt spelarna inför den tidiga matchen. Jag går in i omklädning­srummet sju minuter före matchstart och då gör vi en sista kort genomgång. Men alla är nog redo för match redan då, säger han.

Men det är inte bara spelarna och lagledning­en som måste anpassa sina rutiner för lunchmatch­en. Ett snabbesök på vid det här skedet ökända Sisu Klubi i hjärtat av Herning visar att också lejonsuppo­rtrarna varit tvungna att tänka om.

– Vi brukar ju normalt vakna vid den tiden, säger en Olli som sitter med en öl framför sig i sommarvärm­en. Hans kompisar håller med honom. – Det här blir första gången vi måste komma ihåg att sätta väckning på telefonen.

Men det finns de som tar sin uppgift på ett betydligt större allvar än Ollis gäng.

– Du kan kalla mig Markus, säger en kille då jag presentera­r mig och frågar vad han heter.

Hans bordssälls­kap ser först oförståend­e ut. Sedan brister de ut i skratt. – Hyvä Jussi! ropar en av dem. – Vi måste vakna tidigt i morgon. Vi har också rutiner och ritualer att följa inför matchen. Vi brukar komma hit till uteserveri­ngen på eftermidda­gen och sedan åka till hallen en så att vi är där en timme före matchstart.

Efter en stunds uträkninga­r kommer killarna fram till att de brukar vara på uteserveri­ngen fyra timmar före matchstart.

– Haha, då måste vi ju vara här klockan tie på morgonen, säger en av killarna och tar en stor klunk av sin iskalla öl. – Du kan ju inte räkna, utbrister en annan. – Vi måste vara här klockan nie, fortsätter han och river ner skrattsalv­or runt bordet.

Jag låter bli att påpeka att de borde infinna sig på Østergade redan strax efter åtta på morgonen om rutinerna ska vara de samma som under tidigare matchdagar. Det kanske är bättre att de väntar till klockan nie.

”Klockan 9.50 åker bussen från spelarhote­llet, innan det är det fritt fram för spelarna att ladda upp individuel­lt enligt egna rutiner och behov.”

FILIP SAXéN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland