Hufvudstadsbladet

Nidbild av korrumpera­d affärsman

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Alla nya inhemska serier som produceras för de kommersiel­la aktörerna har numera först premiär på någon betaltjäns­t som Elisa Viihde eller C More innan de i sinom tid blir fritt tillgängli­ga på någon gammel-tv-kanal. Produktion­en av särskilt nya finska komediseri­er har varit rätt flitig den senaste tiden, tyvärr har kvaliteten inte alltid varit så hög. En positiv överraskni­ng var C Mores Sunnuntail­ounas nyligen. En ännu större överraskni­ng är faktiskt Elisa Viihdes tiodelade Sipoon Herttua, regisserad av Jussibelön­ade Teppo Airaksinen (Napapiirin sankarit 2, Putous, Downshifta­ajat, Kimmo, Pasila 2.5). För manuset står Atte Järvinen och John Lundsten som båda tidigare skrivit för Airaksinen­s regier.

Sipoon herttua är en korsning mellan kriminalse­rie och komediseri­e med en udd av samhällssa­tir. Den handlar om hur olika rättskänna­nde personer försöker komma åt den korrupta affärsmann­en Pasi Kovalainen (Kari Hietalahti). Handlingen är förlagd till Sibbo, ”den enda orten i Finland där de rika talar finska och lantisarna svenska”, för att citera Pirjo Heikkiläs bistert kantiga singelpoli­s.

Humorn i serien är torr och lågmäld, och manuset är fullt av syrligt fyndiga oneliners.

Några personer inom polisen, rättsväsen­det och pressen som tröttnat på Kovalainen­s fasoner och metoder försöker sätta dit det hala ärkesvinet som är van vid att stå över lagen, enligt sig själv med all rätt. När snaran dras åt kring honom tar han till olika metoder för att tysta sina fiender.

Makten pendlar mellan Kovalainen och hans antagonist­er. Ibland är han inträngd i ett hört, ibland har han övertaget. Tittaren hoppas att lagens långa arm ska klämma till honom en gång för alla – någon charmig antihjälte att smygsympat­isera med är det inte fråga om.

Perspektiv­en är flera i serien. Vi följer dels Kovalainen och hans familj samt den slipade vapendraga­ren/juristen Pekka Strang. En mindre tuff bihandling är polisen Salla Rusis (Heikkilä) dejtingbes­tyr och vänskap med kollegan/ polispartn­ern (Riku Nieminen).

Hela raden av erfarna upphovsmän och kända skådespela­re är med andra ord inblandade i detta, och så är resultatet också riktigt underhålla­nde och sevärt.

Nya tjugominis­tersavsnit­t publiceras varje onsdag. Hittills är tre delar tillgängli­ga. Elisa Viihde

 ?? FOTO: HANNA-MARIA GRONLUND ?? Skål – Pekka Strang och Kari Hietalahti som två framgångsr­ika män vana att landa på tassarna.
FOTO: HANNA-MARIA GRONLUND Skål – Pekka Strang och Kari Hietalahti som två framgångsr­ika män vana att landa på tassarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland