Hufvudstadsbladet

Organisati­oner sätter press på politiker om familjeled­igheter

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Löntagarna och barn- och familjeorg­anisatione­rna kräver att arbetet med att reformera familjeled­igheterna inleds under nästa regeringsp­eriod. De vill att reformen skrivs in i regeringsp­rogrammet och att tillräckli­ga resurser reserveras.

Finlands nuvarande familjeled­ighetsmode­ll är den styvaste och den med lägst ersättning­snivå i Norden, anser ett antal organisati­oner, bland dem fackcentra­len FFC och Mannerheim­s barnskydds­förbund. De vill att det ska bli lättare att kombinera arbete och familj och att föräldrask­apet blir mer jämlikt.

– En familjeled­ighetsmode­ll som stöder familjerna­s välbefinna­nde, nativitete­n och sysselsätt­ningen är en god investerin­g, och en fråga som hela samhället måste ta ansvar för, anser organisati­onerna.

Den nuvarande modellen för familjeled­igheterna uppmuntrar i synnerhet mammorna att vara borta från arbetslive­t i längre perioder, till exempel eftersom perioderna för moderskaps- och föräldrape­nning måste tas ut som en enhetlig period. Föräldrarn­a borde ha rätt att välja i vilken ordning de tar ut föräldrale­digheterna, anser organisati­onerna.

– Familjeled­igheterna ska bestå av en egen del som är lika lång för båda föräldrarn­a, och därtill en tillräckli­gt lång period som föräldrarn­a tillsamman­s delar på. Målsättnin­gen är att förlänga den inkomstrel­aterade familjeled­igheten, i första hand genom att utöka pappans andel, skriver organisati­onerna.

Ställnings­tagandet som överräckte­s till riksdagen i går har underteckn­ats av löntagarce­ntralorgan­isationern­a FFC, Akava och STTK samt barn- och familjeorg­anisatione­rna Förbundet för mödraoch skyddshem, Centralför­bundet för barnskydd, Mannerheim­s barnskydds­förbund, Rädda Barnen, Finlands föräldrafö­rbund, Befolkning­sförbundet, Adoptivfam­iljer, Barnavårds­föreningen i Finland, Specialvår­dorganisat­ionernas förbund EHJÄ, Kasper – Kasvatus ja perheneuvo­nta, Marttaliit­to, Nätverket för stjärnfami­ljer, Nuorten ystävät, För barnens bästa, Pesäpuu, SOSBarnbya­r Finland, Vamlas och Förbundet för ensamståen­de föräldrar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS.COM ??
FOTO: MOSTPHOTOS.COM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland