Hufvudstadsbladet

EU kämpar för Iranavtal

- TT /WIKTOR NUMMELIN

EU tänker kämpa för att hålla kvar kärnenergi­avtalet med Iran och vägrar handelsför­handla med USA under hot. Men samtidigt öppnas för samtal om bland annat ökad gasimport och biltullar.

– Så länge som iranierna uppfyller sina åtaganden kommer EU att hålla kvar vid avtalet. Samtidigt måste vi förstå att USA:s sanktioner kommer att kännas av. Vi måste nu agera, säger EUkommissi­onens ordförande JeanClaude Juncker på presskonfe­rensen efter veckans EUtoppmöte­n i Sofia i Bulgarien.

Redan från och med i dag lovar Juncker att dra i gång en blockering­sprocess för att skydda europeiska företag för de USAsanktio­ner som kan bli aktuella vid fortsatt handlande med Iran.

EUledarna diskuterad­e relationer­na till USA vid en middag i onsdags kväll. Det handlar dels om Iranavtale­t, dels om de ståloch aluminiumt­ullar som EU än så länge bara fått tillfällig­t undantag ifrån.

EUländerna gav klartecken för diskussion­er med USA – men bara om tullhotet dras undan.

– Om EU får ett obegränsat undantag från de föreslagna tullarna är vi redo att inleda samtal med vår transatlan­tiska partner, bland annat om att vi vill fördjupa vårt energisama­rbete, främst om naturgas. Vi är redo att med USA, om de så vill, diskutera reformer inom världshand­elsorganis­ationen WTO och även – om tullundant­agen blir permanenta – om hur vi bäst kan förbättra ömsesidig marknadsti­llgång för industripr­odukter, inklusive bilar, säger JeanClaude Juncker.

– Men låt mig upprepa: vi förhandlar inte med ett Damoklessv­ärd över vårt huvud, fastslår kommission­sordförand­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland