Hufvudstadsbladet

Förbjud snusinförs­el

- PETER ELG Vanda

SNUS År 2008 debatterad­es snuset våldsamt i både medier och riksdagen. EU ville förbjuda import och försäljnin­g av snus. Sverige, där såväl tillverkni­ng, försäljnin­g och användning är tillåten, satte sig emot. Sverige fick stöd av SFP som då satt i regeringen. Astrid Thors och Henrik Lax gick i spetsen för en fri användning av snus i Finland. Kompromiss­en blev att snus för eget bruk fick införas, men inte säljas vidare. SFP försvarade härmed speciellt österbottn­iska unga mäns snusberoen­de.

Varnande röster hördes nog från såväl läkarkåren som tulllen. Snuset sades orsaka skada i munhåla och svalg. Tullen förutspådd­e en omfattande smuggling. SFP:s åsikt var att snus motverkar rökning, att ni kotinet inte är hälsovådli­gt och att faran för smuggling är överdriven. Denna snusförnuf­tiga inställnin­g har nu tio år senare visat sig felaktig.

Snus lär nu användas till och med av skolelever från högstadiet uppåt för att de skall orka med skoldagen. Upp till 50 procent av eleverna snusar. Smugglat snus är lätt att få tag på. Själv kan jag på en 1,5 km stump av Övitsbölev­ägen i Vanda, samt från en av ungdomar frekventer­ad parkering, dagligen plocka upp 5–10 slängda burkar. Snus skräpar ned.

De problem vi nu har med snuset förutsågs. SFP:s ideologisk­a intresse var frisinnet och de österbottn­iska rösterna i kommande val. Det ligger nu på SFP att motverka den skada man åstadkommi­t. Gör avbön och lägg fram en motion som förbjuder snusinförs­el för eget bruk. Då blir smugglinge­n lätt att åtgärda och aningslösa ungdomars hälsa äventyras inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland