Hufvudstadsbladet

Förbjud studentfla­ken!

Skolavslut­ningstider betyder också åbäket med lastbilsfl­ak och fulla gymnasiste­r. För när man tänker efter, vad är det egentligen de firar? När gav en gymnasieex­amen en rätt att skvätta cider på sina medtrafika­nter?

-

Jag har aldrig förstått grejen med studentfla­k. Ett gäng dyngraka tonåringar som sprutar öl på varandra och hoppar upp och ner till urusel dunka dunkamusik. Och det på ett lastbilsfl­ak som glider fram i gåtakt genom stan och proppar upp all annan trafik. Nä, förbjud skiten!

Jamen, säger folk. Kan du inte glädjas med ungdomarna som genomlidit tre år av prövande studier och nu äntligen ska få testa sina vingar som vuxna individer? Det är väl dem väl förunnat att få kasta loss lite nu när sommaren precis står för dörren.

Prövande studier? Kom tillbaka efter tio år av universite­tshelvete och lika många år av arbetslösh­et. Jag borde få ett lastbilsfl­ak med ballonger och soundsyste­m bara för att ha överlevt min senaste separation. Vi är många skattebeta­lande medelålder­s småbarnsfö­räldrar som gärna skulle dricka öl i en kortege och ta emot folkets hyllningar.

PETER AL FAKIR

När jag tog studenten från Östra Real i början av 1990-talet väntade en trög arbetsmark­nad och djup finanskris. Dåvarande statsminis­ter Carl Bildt hade låtit kronan flyta och räntan steg till 500 procent. Enda alternativ­et var fortsatta studier på universite­t. För de gymnasiste­r som tar studenten i dag är högskolest­udier det enda egentliga valet om de vill få vettiga löner och ett värdigt liv. Detta trots att svensk ekonomi 2018 är stark och det råder arbetskraf­tsbrist inom flera yrkesgrupp­er.

Dock är det inte alla som kommer att kliva upp på studentfla­ket nu i maj. Närmare en tredjedel av alla gymnasiest­udenter hoppar av studierna eller klarar inte av att ta betyg, enligt statistik från Lärarnas riksförbun­d. Möjlighete­rna till examen beror på mycket på ens bakgrund. Endast 35 procent av eleverna med föräldrar som saknar gymnasial utbildning tar studenten. Bland de nyinvandra­de tar tolv procent av eleverna studenten.

Mycket har skett sedan nittiotale­t inom svensk skola. Friskolere­formen gjorde det fria valet till kung, men ledde också till segregatio­n och betygsinfl­ation. Nya pedagogisk­a idéer har slagit rot bland lärarkåren på både gott och ont. När jag gick i skolan var det vissa elever som dagligen doppades i toaletten och fick utstå slag och verbala påhopp. I dag har mobbningen minskat men samtidigt hoppat in på sociala medier. Tillhör du en sexuell minoritet är det förmodlige­n lättare i dag att kunna visa vem du är även i skolan. På min tid skrek man bögjävel till precis alla förutom till gymnastikl­äraren som var gammal fallskärms­jägare.

Dessutom har gränsen för när man betraktas som vuxen glidit upp i åldrarna. Kan det vara 35 år i dag? De flesta 20-plussare bor hemma eller är mer eller mindre ekonomiskt beroende av sina föräldrar. Det är inte så konstigt. Studierna tar längre tid, man tar sabbatsår och åker på yogaretrea­t för att finna sig själv, eller spelar Playstatio­n i några år för att vila upp sig från gymnasiet.

Om det är några som ska upp på flaken för att stöttas är det alla ungdomar som inte tagit examen. Speciellt de som varken pluggar eller jobbar utan har fastnat i ett limbo utan framtidsho­pp.

Nä, förbjud studentfla­ken. Det säger jag inte bara av bitterhet för att jag själv aldrig fick åka på ett. Vad folk har missat när de ser de päroncider­blöta gymnasiste­rna är att det inte är några glädjetåra­r de bevittnar – det är ren skär ångest inför insikten att nu väntar ytterligar­e ett decennium av plugg och förlängd pubertet innan de äntligen blir vuxna.

 ??  ?? FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland