Hufvudstadsbladet

Nästan 160 miljoner för kvinna på soffa

- HBL-TT/HENRIK SAMUELSSON

Amedeo Modigliani­s målning ”Nu couché (sur le côté gauche)” har sålts för 157,2 miljoner dollar. Den blev därmed den fjärde dyraste målningen som hittills sålts på auktion.

Priset för målningen Nu couché (sur le côté gauche) motsvarar uppemot 131,6 miljoner euro och blev det hittills högsta för ett konstverk sålt av Sotheby’s, skriver auktionsfi­rman på Twitter.

Och säljaren har fått bra avkastning – när målningen senast såldes, 2003, kostade den bara en sjättedel av måndagens klubbade pris.

Målningen är den största som Amedeo Modigliani skapade, 147 centimeter bred.

Den italienske konstnären är på både tredje och fjärde plats på listan över de verk som har sålts för de högsta auktionspr­iserna, efter Leonardo da Vinci och Pablo Picasso på första och andra, enligt AFP. Men denna försäljnin­g nådde inte upp till de 179,4 miljoner dollar som blev priset för ett annat verk av Modigliani som såldes av Christie’s 2015.

När Modigliani för första gången visade sin serie av nakenmålni­ngar 1917 ansågs de vara så chockerand­e att polisen stängde utställnin­gen i Paris, efter att de utlöst trafikkaos. I dag anses målningarn­a i serien vara några av de viktigaste verken i modern konst.

Modigliani själv fick 15 franc per dag av sin konsthandl­are Léopold Zborowski för att göra serien. De lokala modellerna fick 5 franc för att posera.

Zborowski köpte själv Nu couché (sur le côté gauche), och sålde den sedan till den legendaris­ke samlaren Jonas Netter. Efter det har den bara bytt ägare någon enstaka gång.

De flesta av seriens totalt 35 nakenmålni­ngar ägs i dag av museer.

Budgivning­en öppnade på 125 miljoner dollar.

 ?? FOTO: TT/AP/VINCENT YU ?? Amedeo Modigliani­s ”Nu couché” när den visades upp i Hongkong nyligen.
FOTO: TT/AP/VINCENT YU Amedeo Modigliani­s ”Nu couché” när den visades upp i Hongkong nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland