Hufvudstadsbladet

FDUV fokuserar på familjen i nytt projekt

- SPT/JENNY BLOMQVIST

Att få ett barn med särskilda behov innebär en ansträngni­ng och omställnin­g för hela familjen. Därför vill FDUV intensifie­ra hjälpen till svensksprå­kiga familjer som har barn, ungdomar och vuxna med funktionsn­edsättning.

– Särskilt läget med alla strukturoc­h lagändring­ar har väckt en oro bland anhöriga och deras behov av informatio­n har ökat. Familjerna behöver kamratstöd, informatio­n om tjänster och samhälleli­gt stöd, säger verksamhet­sledare Lisbeth Hemgård i ett pressmedde­lande.

Vård- och landskapsr­eformen medför stora förändring­ar för funktionsh­inderservi­cen. Samtidigt pågår många andra lagändring­ar som påverkar personer med funktionsn­edsättning och deras familjer. Bland annat en ny sammanslag­en funktionsh­inderlag, en ny klient- och patientlag och en ny lag om klientavgi­fter är under arbete.

FDUV lanserar därför projektet Familjen i centrum. Inom ramen för projektet har FDUV anställt två koordinato­rer för familjearb­ete: Maria Balk med ansvar över södra Finland och Camilla Forsell i Österbotte­n. FDUV kommer bland annat att ordna familjekur­ser, föreläsnin­gar och träffar och utveckla nya modeller för familjearb­etet.

– Vi kommer att jobba i hela Svenskfinl­and och verksamhet­en riktar sig inte endast till småbarnsfa­miljer. När det i familjen finns barn med funktionsn­edsättning kan behovet av stöd vara lika aktuellt när barnen är vuxna, säger sakkunniga Susanne Tuure, teamledare för FDUV:s familjearb­ete, i ett pressmedde­lande.

Det STEA-finansiera­de projektet görs i samarbete med Finlands Svenska Autism- och Aspergerfö­rening, Föreningen Bamsegrupp­en, Steg för Steg och de lokala DUV-föreningar­na under åren 2018 till 2020.

FDUV är intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland