Hufvudstadsbladet

Privata företag vill stå starka inför vårdreform

Medan politikern­a träter om vårdreform­en förbereder sig de privata vårdbolage­n för fullt. Opposition­en varnar för att företagen flyttar över vårdkostna­der till samhället.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Ytterligar­e en företagsaf­fär på den privata sjukvårdsm­arknaden blev offentlig i går. Mehiläinen byter största ägare samtidigt som de inhemska placerarna ökar sin andel av bolaget.

Tidigare i veckan blev det klart att Terveystal­o köper Attendos finska sjukvårdsv­erksamhet och blir – om affären godkänns av konkurrens­myndighete­rna – störst i Finland.

Enligt analytiker Joonas Häyhä är det tydligt att en konsolider­ing pågår på marknaden.

De stora företagen står för en allt större andel, och vill växa ytterligar­e. Det handlar om förberedel­ser inför vårdreform­en där valfrihete­n öppnar upp för privatägda vårdcentra­ler.

Den politiska opposition­en var nar samtidigt för att kostnadern­a för företagshä­lsovården kan ramla i famnen på skattebeta­larna. Vinnare vore i så fall just de privata vårdjättar­na som till stora delar driver företagshä­lsovården nu.

I går kom nyheten om ytterligar­e en affär bland de privata vårdföreta­gen. Mehiläinen byter ägare, så att de internatio­nella investerin­gsbolagen KKR och Triton säljer sina andelar till en fond under CVC Capital Partners med säte i Luxemburg.

Samtidigt ökar Lokaltapio­la, Varma och Ilmarinen sitt ägande i koncernen. I ett pressmedde­lande lyfter Mehiläinen speciellt fram det här inhemska ägandet. De finländska institutio­nella placerarna­s ägarandel uppges blir kring 40 procent, exakta andelar klarnar senare, men en internatio­nell aktör kvarstår alltså som majoritets­ägare.

På onsdagen blev det i sin tur klart att Terveystal­o köper Attendos sjukvårdve­rksamhet i Finland. Det handlar om bemannings­tjänster, primärvård, tandvård och företagshä­lsovård. Attendo blir behåller sin omsorgsver­ksamhet. Redan tidigare har Terveystal­o köpt Diacor.

Joonas Häyhä som är analytiker på bankirfirm­an Evli säger att det är tydligt att en konsolider­ing pågår på sjukvårdsm­arknaden.

– De stora privata aktörerna har gjort många affärer de senaste åren.

De här är Mehiläinen, Terveystal­o, Attendo och Pihlajalin­na. Affären mellan Terveystal­o och Attendo kräver konkurrens­myndighete­rnas godkännand­e, men går den igenom blir Terveystal­o klart störst. De senaste åren har de här bolagen ökat sin marknadsan­del betydligt och står för en allt större del av kakan.

Redo starta vårdcentra­ler fort

Enligt Joonas Häyhä spelar den kommande vårdreform­en in på de täta företagskö­pen.

– Det handlar om möjlighete­rna som öppnas för privata företag.

Regeringen­s avsikt är att finländarn­a fritt ska kunna välja mellan offentligt drivna och privatägda vårdcentra­ler. Finansieri­ngen kommer från skattemede­l oberoende av vem som står för vården.

Här är det privata företagens mål att få en stark ställning, och det helst direkt från början.

– Finland behöver vårdreform­en, och vi försöker anpassa oss till marknaden. Den här affären försvagar i alla fall inte vår konkurrens­kraft om valfrihete­n i reformen förverklig­as. Vi kan starta upp vårdcentra­ler fort, kommentera­de Terveystal­os vd Yrjö Närhinen köpet av Attendo till Kauppaleht­i.

Terveystal­o har i synnerhet riktat in sig på företagshä­lsovård.

Fortfarand­e finns flera mindre aktörer, men också bland dem rör det på sig. Doctagon köptes exempelvis nyligen av Pihlajalin­na.

Pihlajalin­na har enligt Häyhä meddelat sig vilja växa också organiskt, alltså bli större genom att starta fler mottagning­ar.

Finns det då några risker med vårdreform­en för de privata vårdbolage­n? Det är enligt Joonas Häyhä för tidigt att bedöma. Så många centrala frågor är helt enkelt ännu öppna.

I ett pressmedde­lande från Mehiläinen säger vd Janne-Olli Järvenpää att bland annat osäkerhete­n kring vårdreform­en innebär både möjlighete­r och utmaningar för vård- och omsorgsbol­agen i Finland. Han uppger sig vara lättad över att få ”starka institutio­ner och en kunnig riskkapita­lplacerare” som sina ägare och menar att det gör att företaget ”också i fortsättni­ngen rappt och flexibelt” kan reagera på omvälvning­arna i branschen.

Betonar inhemskt ägande

Också Mehiläinen­affären måste godkännas av konkurrens­myndighete­rna. Enligt uppgifter i Financial Times värderas Mehiläinen till 1,8 miljarder euro. Terveystal­o betalade 233 miljoner euro för sin del av Attendo.

Varför betonar då Mehiläinen så starkt de inhemska ägarna, även om ett internatio­nellt investerin­gsbolag fortfarand­e är störst? Enligt analytiker­n Joonas Häyhä handlar det främst om marknadsfö­ring.

Utländskt ägande har inte alltid setts med så blida ögon i Finland. I och med vårdreform­en får bolagen dessutom högst sannolikt en större del av de offentliga pengarna, och då låter det i mångas öron bättre att ägarna är inhemska.

Somliga minns också att Mehiläinen för sex år sedan hamnade i rampljuset för sin skatteplan­ering. De internatio­nella riskkapita­lbolagen Triton och KKR var ägare – om än via den dåvarande svenska moderkonce­rnen Ambea.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Mehiläinen meddelade på fredagen att företaget byter huvudägare samtidigt som de inhemska ägarna stärker sin position.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Mehiläinen meddelade på fredagen att företaget byter huvudägare samtidigt som de inhemska ägarna stärker sin position.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland