Hufvudstadsbladet

Opposition­en varnar: Företagen för över kostnadern­a till samhället

Opposition­en pekar ut flera ekonomiska risker med vård- och landskapsr­eformen. En av dem är den privata företagshä­lsovården. Kostnadern­a för den kan allt mer falla på skattebeta­larna, tror opposition­en.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Företagshä­lsovården, som omfattar nästan två miljoner finländare, påverkas också av vård och landskapsr­eformen. Avsikten är att företagshä­lsovården ska specialise­ra sig på upprätthål­lande av de anställdas arbetsförm­åga och på preventiv vård. Den vanliga dagliga sjukvården skulle däremot, åtminstone på sikt, skötas av vårdcentra­lerna.

Någon starkt tvingande lagstiftni­ng för att samordna företagshä­lsovården med den övriga vården har regeringen ändå inte på gång. Företagshä­lsovården är en politiskt känslig fråga.

I sin avvikande åsikt till finansutsk­ottets utlåtande om lagförslag­en till vård och landskapsr­eform slår opposition­en mot vagheten. Den skriver att företagen får starka incitament att flytta över sina kostnader för de anställdas hälsovård till samhället.

Staten står redan nu för kostnader

Redan nu står staten för en del av kostnadern­a för företagshä­lsovården. 2015 var kostnaden i medeltal cirka 430 euro per person i företagshä­lsovården. Av den summan ersat te Folkpensio­nsanstalte­n företagen med cirka 190 euro. Resten kunde företagen dra av i beskattnin­gen. Folkpensio­nsanstalte­ns totala kostnader var 339 miljoner euro 2015.

Efter en vård och landskapsr­eform ska vårdcentra­lerna få betalt i form av en fast årlig ersättning per klient. Ersättning­en beräknas individuel­lt enligt kriterier som ålder och sjukdomar.

Fasta ersättning­en kan bli för hög

Regeringen har inte hittills meddelat hur ersättning­en påverkas om en person samtidigt erbjuds vård av sin arbetsgiva­re. Opposition­en befarar att den fasta ersättning­en till vårdcentra­lerna lätt blir alltför hög för dem som använder företagshä­lsovården på annat håll. Vårdcentra­len skulle få betalt fullt ut trots att patienten delvis vårdas på annat håll.

Det är inte bara opposition­en som är orolig. Också i det egentliga utlåtandet pekar hela finansutsk­ottet på de finansiell­a riskerna som kommer med att läkarbesök som nu görs privat troligtvis flyttar till den offentligt arrangerad­e vår den inom den planerade valfrihete­n i vården.

Oron gäller då inte bara företagshä­lsovården, utan också de fyra miljoner övriga besök som görs hos privatläka­re årligen. Regeringen kritiseras för att inte veta vilka kostnader som kan följa om en stor del av privatläka­rbesöken faller in i den offentligt arrangerad­e vården.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? Vårdföreta­get Terveystal­o är störst i Finland på företagshä­lsovård.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO Vårdföreta­get Terveystal­o är störst i Finland på företagshä­lsovård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland