Hufvudstadsbladet

Svea Ekonomi köper Maksuturva – tar upp konkurrens­en med Klarna

Det svenska finansföre­taget Svea Ekonomi köper 90 procent av aktierna i betalnings­institutet Maksuturva med huvudkonto­r i Esbo. Med köpet ska Svea Ekonomi ta upp konkurrens­en om näthandels­betalninga­rna.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Som entreprenö­r är det fint att komma fram till ett delmål och att kunna exportera funktional­iteter från Finland till övriga Norden. Mikael Smeds Maksuturva­s grundare och vd

Maksuturva, grundat för tio år sedan, erbjuder olika betalnings­lösningar vid näthandels­köp, allt från kundens egen banks betalknapp och kreditkort till faktura, delbetalni­ng, mobilbetal­ning och andra nya lösningar. Företaget har också utvecklat andra funktioner inom näthandeln, som verktyg för retur- och reklamatio­nshanterin­g.

Genom att köpa Maksuturva tar Svea Ekonomi upp kampen om näthandels­betalninga­rna och utmanar därmed det likaså svenska företaget Klarna, som vuxit till en betydande europeisk spelare inom näthandels­betalninga­r.

Maksuturva fortsätter som förr efter affären och företagets grundare och vd Mikael Smeds är kvar i sin gamla roll.

– Som entreprenö­r är det fint att komma fram till ett delmål och att kunna exportera funktional­iteter från Finland till övriga Norden, säger Smeds.

Maksuturva­s nyckelpers­oner äger fortsättni­ngsvis 10 procent av bolaget.

Affären har föregåtts av en lång process där närmare 30 potentiell­a köpare synades i jakten på det optimala partnerska­pet. Efter att fler och fler aktörer visade intresse för att köpa Maksuturva beslöt ägarna göra en grundlig utredning av en möjlig affär. Processen inleddes för över ett år sedan och vid årsskiftet återstod fem allvarliga kandidater.

I slutskedet uppstod till och med priskonkur­rens om Maksuturva. Vad Svea Ekonomi betalar offentligg­örs inte, men Mikael Smeds säger att han är nöjd med affären, mätt med alla mätare.

– Min ambition under tio år som entreprenö­r har varit att skapa någonting nordiskt eller nordeurope­iskt. Svea Ekonomis organisati­on och funktion i olika länder stämmer väl in här.

Svea Ekonomi med huvudkonto­r i Solna erbjuder sedan tidigare finansiell­a tjänster som fakturaser­vice, fakturaköp och inkasso. Företaget är grundat 1981 och har kontor i åtta länder, inklusive Finland.

Affären måste ännu godkännas av Finansinsp­ektionen i Finland.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Maksuturva­s grundare och vd Mikael Smeds fortsätter i sin gamla roll också efter affären.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Maksuturva­s grundare och vd Mikael Smeds fortsätter i sin gamla roll också efter affären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland