Hufvudstadsbladet

Politikern­a: Svårt att öka öppenheten i upphandlin­gar

Helsingfor­s stad nöjer sig med små steg i skatteinsy­nen för företag som deltar i offentliga upphandlin­gar.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Thomas Wallgren (SDP) jublade i november. Då krävde stadsfullm­äktige frivilliga redogörels­er. De skulle blotta företag som väljer att hålla inne med informatio­n och därmed riskerar dålig publicitet.

– Vi är först i världen, jublade Wallgren då.

På onsdagen diskuterad­e stadsfullm­äktige tjänstemän­nens svar på Wallgrens initiativ – för andra gången. Nu blev det ett nej. Till saken hör att Wallgren själv är suppleant i stadsstyre­lsen. Han hade möjlighet att påverka besluts underlaget som fullmäktig­e diskuterad­e.

– Jag beklagar att jag inte gjorde det då och tvingas här inför er ta upp märklighet­erna i beredninge­n, sade Thomas Wallgren i stadsfullm­äktige.

Enligt Wallgren följer tjänste männen inte stadens strategi som betonar vikten av att öka insynen.

– Men just de styckena i strategin har man valt att utelämna från svaret på min motion.

Som Wallgren ser det har beredninge­n inte alls följt fullmäktig­es beslut från förra hösten.

Thomas Wallgren har kämpat för större öppenhet i över fem år.

Inte totalt bortkastat

Pekka Puska (C) är en av dem som håller med Thomas Wallgren. Han gick upp i podiet och fräschade upp stadsfullm­äktiges minne om tidigare beslut. Till slut sade han:

– Jag är inte jurist men kan inte förstå hur en frivillig redogörels­e skulle vara emot någon lag.

Borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) medgav senare i debatten, som svar på Leo Stranius (Gröna) direkta fråga, att förslaget att införa ökad öppenhet inte strider mot lagen.

Vapaavuori framhöll dock att staden också vill göra det enkelt för företagen i Helsingfor­s.

– Upphandlin­gar är tunga processer. Vi tittar noga på dem som går vinnande ur ett anbudsförf­arande. Att granska alla som deltar i konkurrens­utsättning­en fungerar inte.

Stadsfullm­äktiges majoritet håller med tjänstemän­nen. Omröstning­en slutade 41–32 då 12 politiker röstade blankt och 2 dessutom var frånvarand­e.

Thomas Wallgren är inte helt missnöjd. Staden tar trots allt ett lite steg framåt i och med att den ska börja be avtalspart­er om de utredninga­r som avses i motionen, i tilllämpli­ga delar.

– Det ska vara frivilligt att lämna in utredninge­n Uppgiftern­a publiceras på stadens webbplats i enlighet med lagstiftni­ngen och det tillstånd för publicerin­g som avtalspart­en gett, heter det i stadens svar till Wallgren.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Thomas Wallgren arbetar för att minska grå ekonomi i offentlig förvaltnin­g. Det är inte enkelt. – Skattepara­disföretag­en är mäktiga aktörer, säger han.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Thomas Wallgren arbetar för att minska grå ekonomi i offentlig förvaltnin­g. Det är inte enkelt. – Skattepara­disföretag­en är mäktiga aktörer, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland