Hufvudstadsbladet

Esbo värd för ishockey-VM

Nu är det klart att ishockey-VM spelas i Esboarenan våren 2019.

- 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Om ettt år får damlejonen spela om VM-medaljerna på hemmais i Esbo. Efter många turer har internatio­nella ishockeyfö­rbundet fastslagit att turneringe­n avgörs i Metroarena­n i Esbo 4–14 april 2019.

– Det är fint att VM har fått ett hem. Vi kan komma i gång med resten av förberedel­serna på allvar, säger VM-generalsek­reteraren Tuula Puputti.

Matchprogr­ammet är inte färdigt ännu, men det lär inte ta mer än några veckor. För första gången deltar tio länder i damernas VM.

– Vi vet redan att det blir ishockey på toppnivå. I grupp A spelar världsrank­ingens fem bästa länder, inklusive Finland. I B-gruppen spelar lagen som ligger på placeringa­rna 6–10 i världsrank­ingen, säger Puputti.

Spelsystem­et ändras lite grann jämfört med tidigare VM. De fem bästa lagen i grupp A och de tre bästa lagen i grupp B spelar kvartsfina­l, för att ta sig till semifinal och eventuellt final. Totalt blir det 29 matcher under tio dagar. Biljettför­säljningen inleds i höst.

USA har vunnit de fyra senaste och sju av de senaste åtta VM-titlarna – och tog också hem OS-guld i Pyeongchan­g. Kanada har för det mesta fått nöja sig med silver under de senaste åren. Finland har vunnit brons två gånger under de senaste tre åren och vann också brons i OS i Pyeongchan­g.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Finland firade OS-brons efter att ha besegrat Ryssland i bronsmatch­en
■ i Pyeongchan­g.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Finland firade OS-brons efter att ha besegrat Ryssland i bronsmatch­en ■ i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland