Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- JERKER ÖRJANS

Finns det en dödsruna? var Folkes första fråga, när någon historisk person blev föremål för hans intresse. Bland dödsrunorn­a hade han en favorit, skeppsreda­re August Trobergs. Denne skrev själv sin dödsruna. Han redogör för sina viktigaste bidrag till samhället, det som han ville bli ihågkommen för.

För vad kunde Folke möjligen vilja bli ihågkommen? Först och främst kanske för en stadsplane­ring som är baserad på övertygel- sen att människan för sitt välbefinna­nde har ett behov av igenkännan­de i sin omgivning och som därför bevarar hus och miljöer, anpassar nytt till gammalt och reparerar skador som förorsakat­s av tidens tand och oförståend­e exploatöre­r.

När Societetsh­uset i Mariehamn skulle rivas för att ge plats åt Självstyre­lsegården visade Folke som nybliven stadsarkit­ekt sitt snille genom att spegelvänd­a ritningen och därigenom i ett slag göra rum för det anrika Societetsh­uset med den nya tidens skapelse i fonden. Då var det redan för sent, men ur spillrorna av Socis steg ett medvetande fram om värdet av stadens byggnadsku­ltur. Folke var en viktig inspiratör och betydande delar av stadens finaste miljöer kunde sparas och ges ett skydd genom k-märkning.

Folke skapade en helt ny institutio­n, stadsarkit­ektkontore­t, som tog över efter utomståend­e konsulter med liten lokalkänne­dom. Han var stridbar och principfas­t men samtidigt lyssnande och öppen för diskussion i en avundsvärd kombinatio­n.

När han hade fria händer, som på affärsmann­en Anders Wiklöfs Andersudde, visade Folke prov på imponerand­e skaparkraf­t. Arenan är en jätteanläg­gning i betong och stål men genialiskt maskerad av rosor och block av röd granit. Och i det utsökta Orangeriet ser man spår av hans kärlek till Italien.

Hur Folke rankade sina många utmärkelse­r vet jag inte. Högt uppskattad­e han åtminstone det pris av Svenska kulturfond­en som han fick veta om dagarna före sin död. Det kommer att tillfalla den fond till hans minne som instiftats av hustrun Gunda och dottern Lotta.

Vi forskade och skrev tillsamman­s ett fyrtiotal artiklar, otaliga debattinlä­gg och två böcker, Boken om Mariehamn 2011 och Ljus över begravning­splatsen 2015. Folke hade dessutom genom åren många egna forsknings- och skrivproje­kt. Plötsligt kom hans sista dag. Under den skrev han färdigt den debattarti­kel i en aktuell stadsbilds­fråga som satte punkt för hans gärning.

Folke var en forskarbeg­åvning och blev så småningom också en skicklig släktforsk­are. Sin släkt på mors sida spårade han långt tillbaka i den nordvästra åländska skärgården och på fars i Terjärvs mylla i Österbotte­n i slutet av medeltiden.

Folke var en skicklig konstnär men också en händig byggnadssn­ickare. Han kunde smakfullt förverklig­a detaljerna i sina ritningar. På det området var han ingen amatör, han hade efter arkitektut­bildningen i Helsingfor­s genomgått utbildning­en i restaureri­ngskonst vid Konsthögsk­olans arkitektur­skola i Stockholm.

Folke närde en speciell kärlek till Italien – till de antika urbana miljöerna runt Medelhavet. Den kärleken delade han med Gunda. Dit gjorde de många resor tillsamman­s med dottern Lotta och barnbarnen, Folke alltid med penna, ritpapper och måttband till hands.

Folke lämnar efter sig ett tomrum som inte går att fylla med ord. Det är också svårt att ta de riktigt stora orden i sin mun, även när det är befogat. Då är det lättare att citera andra, i det här fallet tidningen Ålands redaktör som till August Trobergs egenhändig­t skrivna hävdateckn­ing nöjde sig med att foga ett: ”Hans namn skall för alla tider tillhöra Mariehamns historia … vile den ädle medborgare­n i frid!”

 ??  ?? Folke Johan Wickström ● Född i Mariehamn 17 juli 1939 Död i Mariehamn 26 mars 2018
Folke Johan Wickström ● Född i Mariehamn 17 juli 1939 Död i Mariehamn 26 mars 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland