Hufvudstadsbladet

Vad är det för ett ställe?

En pärla som få längre minns ens att titta på – men så ligger depån mittemot Olympiater­minalen nere vid gamla järnvägen i Brunnspark­en under gatunivån. Få tittar ned. Och det tycker Helsingfor­spolitiker­n Petrus Pennanen är trist. Han vill öppna stället fö

- TEXT: TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Piratparti­ets Petrus Pennanen vill öppna det stora garaget för stadsborna. I hans vision talas om kultur, kaféer, ateljéer och restaurang­er.

Enligt Pennanen skulle det inte behövas stora investerin­gar i marmor och fina hissar utan en enkel och trygg ramp ner till den gamla järnvägen.

– Tänk Berlin. Många av stadens gamla fastighete­r har tagits i kulturbruk och de är nu internatio­nella sevärdhete­r, säger Petrus Pennanen som före onsdagens fullmäktig­emöte också ringde upp vd:n för stadens byggtjänst Stara.

– Han sade till mig att de nog kan flytta på sig, inget problem.

Stadens tjänstemän säger ändå nej. Enligt tjänstemän­nen har staden investerat i genomsnitt cirka 20 000–50 000 euro per år i upprustnin­gen av lokalerna.

Fullmäktig­e håller med tjänstemän­nen med minsta möjliga majoritet. Siffrorna i omröstning­en, som handlade om lite snabbare ryck, var 42 ja mot 38 blanka. 5 förtroende­valda var frånvarand­e. Pennanens motion förlorade med en rösts marginal, alltså.

– Tja, kanske ska jag försöka en gång till, säger han. Stället är underbart.

Stadens byggtjänst Stara, som betalar förhålland­evis låg hyra för stationen, har med Helsingfor­s Hamn Ab kommit överens om att byggtjänst­en får använda depån under förutsättn­ing att Stara sköter om underhålle­t av området och stationens konstrukti­oner.

– En alternativ förrådslok­al borde planeras och byggas under centrum, svarar staden som vill utreda mera, tillsätta kommittéer och ta fram en helhetssyn om Södra kajen och hela centrum.

 ?? Foto: Niklas Meltio ??
Foto: Niklas Meltio
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Byggtjänst­en Stara har inget emot en flytt. Stadshuset däremot, och majoritete­n i stadsfullm­äktige, anser att det behövs utredninga­r.
FOTO: NIKLAS MELTIO Byggtjänst­en Stara har inget emot en flytt. Stadshuset däremot, och majoritete­n i stadsfullm­äktige, anser att det behövs utredninga­r.
 ??  ?? Mittemot Olympiakaj­en i Brunnspark­en finns en stor depå som borde öppnas för stadsborna, anser Helsingfor­spolitiker­n Petrus Pennanen.
Mittemot Olympiakaj­en i Brunnspark­en finns en stor depå som borde öppnas för stadsborna, anser Helsingfor­spolitiker­n Petrus Pennanen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland