Hufvudstadsbladet

Forskares råd: Låt inte populister­na förföra eller provocera

Till populister­nas verktyg hör att utnyttja också kritik och negativ publicitet till sin fördel. Men massmedia har blivit bättre på att gå runt strategier­na, bedömer Mari K. Niemi och Topi Houni som granskat hur populismen hanterats och samlat råd och erf

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

I en jämförelse kring hur de nordiska ländernas massmedier förhållit sig till sina populistpa­rtier är Finland det land som haft den största andelen neutrala eller ambivalent hållna artiklar. I Sverige till exempel, har den största delen av bevakninge­n av Sverigedem­okraterna haft en negativ inramning.

Det visar en jämförelse gjord av Juha Herkman, som skrivit en av artiklarna i den färska boken Media & populismi (Vastapaino).

Boken har tillkommit under en längre tid, då forskaren Mari K. Niemi, som numera leder Innolab i Vasa, ägnade sig åt att bland an-

nat intervjua politikjou­rnalister om hur de förhållit sig till populistpa­rtier, och vad de anser om resultatet. Tillsamman­s med Topi Houni har hon samlat ihop en artikelbok som publicerad­es i går, och som också benar ut definition­er på populism.

Drar nytta av negativ kritik

Populismen tar sin näring ur polariseri­ng, och drar ofta nytta också av den negativa kritiken mot populister­na och framför allt offerrolle­n. Raseri och kritik tolkas som ett tecken på att man lyckats röra om i den ”gamla elitens” getingbo.

– När populistpa­rtier gör sina utspel kan de vara så pass intressant­a att de är svåra att undvika i nyhetsrapp­orteringen. Då står valet mellan att antingen göra en vanlig nyhetsrapp­ort och stå som populisten­s mellanhand, eller framstå som en motståndar­e som tar ställning. Om man inte alls gör en nyhet så har populisten fått vatten på kvarn och kan se säga ”titta, massmedia brydde sig inte”, beskriver en av författarn­a, forskaren Topi Houni, dilemmat.

Populister prövar gränserna

Typiska mediestrat­egier för populistpa­rtierna är, skriver de, att pröva gränserna för vad som är accepterat att säga – och locka fram beskyllnin­gar om rasism, för att sedan komma med en kalkylerad otydlighet: ”Partiet eller politikern får en chans att säga att man blivit orättvist beskylld för rasism”.

Otydlighet­en kan också vara flerdubbla mediestrat­egier beroende på plattform. När riksdagsle- damoten Olli Immonen skrev ett uppmärksam­mat Facebookin­lägg om den ”mångkultur­ella mardrömmen”, noterade Niemi att Sannfinlän­darna hade en mer balanseran­de strategi i allmänna journalist­iska nyhetsmedi­er, medan de på sina egna sociala plattforma­r höll fast vid Immonens budskap.

En strategi som de noterat hos USA:s president Donald Trump är att pressa fram en situation där massmedia börjar te sig som hans politiska motståndar­e.

– Journalist­er måste då fundera på hur man reagerar på betet som slängs ut, till exempel när det gäller Trump: Lönar det sig att ta tag i allting och hur mycket? säger Niemi.

Ojämnt i invandring­sdebatten

Boken innehåller också ett kapitel som benar ut hur invandring­sfrågan diskuterad­es i Yles olika aktualitet­sprogram under åren då de asylsökand­es antal i Europa ökade.

En kalkyl över vilka synvinklar som kom fram visar att det mest diskuterad­es av i form av en finländsk kris – vad som händer när flyktingar kommer hit – än vilken kris som fått flyktingar att fly i första hand.

Personerna som talade var mest politiker, tjänstemän och journalist­er – mer sällan folk som arbetade på fältet eller asylsökand­e. Bland politikern­a var Sannfinlän­darna flitigt represente­rade, vilket Perälä gissar beror på att partiet vill profilera sig i frågan och gärna ställer upp, medan andra tvekar.

– Asylsökand­e själva, experterna på sin erfarenhet, hamnade i marginalen. När de var med skedde det ofta i klipp eller inserter, i stället för att de skulle ha varit närvarande i studiodeba­tten, säger Annu Perälä som skrivit kapitlet.

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho följde med bokutgivni­ngen med tillhörand­e paneldebat­t i Helsingfor­s. Boken illustrera­r en mediestrat­egi som ser kalkylerad ut, men Halla-aho säger att den inte är det, för Sannfinlän­darnas del.

– Inte alls. Min strategi är att svara på de frågor jag får, men jag går inte med på att förhålla mig till fientliga eller dumma frågor som vore de fiffigare än de är, säger Halla-aho.

Studien i boken, som visar att finländska tidningar förhållit sig mer neutrala än i till exempel Sverige, har han en tolkning av.

– Det stämmer säkert att finländsk massmedia inte sysslar med lika mycket exkluderin­g, men jag tror siffrorna för Finlands del delvis är en illusion. Under den tid då materialet samlades in tyckte sig nämligen massmedia se en inre konflikt i Sannfinlän­darna. Ett sätt att angripa mig och de invandring­skritiska var då att lyfta fram sådana sannfinlän­dare som, enligt massmedia, drev accepterad­e saker eller åtminstone inte klart tog avstånd från invandring­en. Det kan förklara att det ser så positivt ut, säger Halla-aho, som anser att journalist­erna driver syften som är politiska.

❞ När populistpa­rtier gör sina utspel kan de vara så pass intressant­a att de är svåra att undvika i nyhetsrapp­orteringen.

Topi Houni

❞ Journalist­er måste då fundera på hur man reagerar på betet som slängs ut, till exempel när det gäller Trump: Lönar det sig att ta tag i allting och hur mycket?

Mari K. Niemi

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Mari K. Niemi och Topi Houni är redaktörer för artikelbok­en om nationalis­tiska populistpa­rtier i Norden och hanteringe­n i massmedia. Niemi lyfter fram att det rått olika åsikter också mellan journalist­er och olika länders journalist­kårer. Till exempel...
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Mari K. Niemi och Topi Houni är redaktörer för artikelbok­en om nationalis­tiska populistpa­rtier i Norden och hanteringe­n i massmedia. Niemi lyfter fram att det rått olika åsikter också mellan journalist­er och olika länders journalist­kårer. Till exempel...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland