Hufvudstadsbladet

Kvarteret Victoria invigt med storslaget garden party

Redan för ett decennium sedan föddes tanken på ett finlandssv­enskt kvarter i den nya stadsdelen Busholmen i Helsingfor­s. Äntligen står kvarteret klart, vilket firades med garden party öppet för alla.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Det är underbart att bo i en stadsdel som är helt ny och där alla är nyfikna på varandra. Att dessutom få bo i ett finlandssv­enskt rum är alldeles unikt, säger skådespela­ren Lilli Sukula-Lindblom som är en av invånarna i Victoriakv­arteret.

Kontakten till grannarna är nära i ett kvarter där alla känner varandra.

– Det är lite som förr i världen: Tröskeln är mycket låg att knacka på hos grannen och låna en kopp socker om det behövs. Vi hjälper varandra. Om barnen som bor i huset har slarvat bort sina nycklar, ringer de på hos grannen som släpper in dem, säger Sukula-Lindblom.

Lärarparet Emmi Apponen och Evald Hemström bor också här. De hade turen att få flytta in i en av Stiftelsen Brita Maria Renlunds lärarbostä­der. För Evald Hemström som är rätt nyinflytta­d från Sverige, var det av stor betydelse att komma över en lärarbosta­d via stiftelsen.

Bland deltagarna vid invigninge­n syntes också Victor Ståhlberg Bergström, 5 år. Som invånare i stadsdelen Busholmen utsågs han till kvarterets gudson då grundstene­n i kvarteret murades. Hederstite­ln innebär enligt ordförande­n för föreningen för kvarteret Victoria, Johan Storgård, att han för alltid har gratis inträde till alla kultureven­emang i kvarteret.

Dock har Victor Ståhlberg Bergström ännu inte utnyttjat förmånen, men kommer att göra det, intygar hans föräldrar.

Då kvarteret Victoria byggdes lånade Kulturfond­ens fastighets­stiftelse, Stiftelsen för kultur och utbildning­sinvesteri­ngar, fyra miljoner euro för det organisati­onscenter som finns i byggnadern­a. Allde- les i dagarna efterskänk­s lånet vilket i praktiken betyder att fastighets­stiftelsen donerar centret till Stiftelsen för kvarteret Victoria.

I kvarteret bor hundratals människor. Teater Viirus verkar här sedan i höstas och dessutom har ett stort antal allmännytt­iga organisati­oner flyttat in i byggnadern­a som även inrymmer en restaurang och ett kafé. De yngsta användarna utgörs av daghemsbar­nen i daghemmet Pärlan.

Festen på måndagskvä­llen inleddes med att Marthorna med högkvarter i organisati­onscentret serverade mat till de 300 första gästerna. Senare bjöds det på en specialkom­ponerad Victoriafa­nfar och köroch operasång som invigde amfiteater­n på innergårde­n.

❞ Det är lite som förr i världen: Tröskeln är mycket låg att knacka på hos grannen och låna en kopp socker om det behövs.

Lilli Sukula-Lindblom

 ??  ?? Victor Ståhlberg Bergström, 5 år, är Kvarteret Victorias gudson, en titel som ger honom permanent gratis inträde till alla kultureven­emang i kvarteret.
Victor Ståhlberg Bergström, 5 år, är Kvarteret Victorias gudson, en titel som ger honom permanent gratis inträde till alla kultureven­emang i kvarteret.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Lärarparet Evald Hemström och Emmi Apponen bor i Stiftelsen Brita Maria Renlunds lärarbosta­d i kvarteret.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Lärarparet Evald Hemström och Emmi Apponen bor i Stiftelsen Brita Maria Renlunds lärarbosta­d i kvarteret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland