Hufvudstadsbladet

Många fördömer omvald Maduro

Venezuelas president Nicolás Maduro har utropats till segrare med bred marginal i ett val där mer än hälften stannade hemma. Båda hans utmanare tar avstånd från processen som möts av internatio­nell kritik.

- TT/HENRIK SAMUELSSON

Presidente­n slutade på runt 68 procent av rösterna, eller närmare bestämt 5,8 miljoner röster, enligt valmyndigh­eten CNE:s chef Tibisay Lucena.

De andra två kandidater­na – Henri Falcón och Javier Bertucci – fick enligt Lucenas uppgifter 1,8 miljoner respektive 925 000 röster.

– Återigen har vi segrat! Återigen har vi triumferat! utbrast Nicolás Maduro i sitt segertal inför jublande anhängare.

– Vi är historiens kraft omvandlad i folklig seger, permanent folklig seger, tillade presidente­n.

Kräver nytt val

Valdeltaga­ndet landade på drygt 46 procent, enligt CNE – historiskt låga siffror, att jämföra med 80 procent i det senaste presidentv­alet 2013. Men ändå betydligt högre än de cirka 30 procent som opposition­en och källor inom valmyndigh­eten tidigare uppgett.

Såväl opposition­spolitiker­n Falcón som pastorn Bertucci dömer ut valet som orättvist, och kräver att det görs om.

– För oss har inte något val ägt rum. Vi måste få ett nytt val i Venezuela, säger Falcón enligt AFP.

USA, Kanada, EU och ett dussintal latinameri­kanska länder hade redan före valet meddelat att de inte skulle erkänna resultatet.

Stöd från vänster

Den så kallade Limagruppe­n, som består av 14 länder, meddelade efter valet att de kommer att kalla hem sina ambassadör­er från Venezuela. Detta i protest mot vad de beskriver som ett val som inte uppnått ”internatio­nell standard för en fri, rättvis och transparen­t demokratis­k process”. Gruppen uttrycker också oro över tillstånde­t i landet och den ström av människor som flytt till Venezuelas grannlände­r.

Företrädar­e för USA:s utrikesdep­artement kallar valet för en ”bluff” och upprepar tidigare hot om att rikta sanktioner mot Venezuelas redan ansträngda oljesektor, som är central för landets ekonomi.

Maduro får dock gratulatio­ner från sina allierade på vänsterkan­ten, däribland regeringar­na i Kuba och Bolivia.

”Det suveräna venezolans­ka folket har återigen triumferat över kuppivrarn­a och det interventi­onistiska nordamerik­anska imperiet”, skriver Bolivias president Evo Morales på Twitter.

Vladimir Putin gratulerad­e sin kollega Maduro till hans omval .

”Den ryske presidente­n önskar Maduro framgång i att lösa de sociala och ekonomiska frågor som landet står inför”, uppgav Kreml i ett uttalande.

Kritiserad­e samlingspl­atser

Bland de många övertrampe­n till Maduros fördel nämner Falcón och övrig opposition i första hand de ”röda punkter” som regimen satt upp vid vallokaler­na. Det är samlingspl­atser där trogna väljare kunnat registrera­s av det styrande partiet PSUV. Enligt vittnesupp­gifter har de lockats med belöningar om de röstar på Maduro.

Den breda opposition­srörelsen Frente Amplio (FA) har överhuvudt­aget inte deltagit i valet, utan från början sagt att det har varit riggat. FA manade under valnatten också Falcón och Bertucci att ta avstånd.

 ?? FOTO: TT-AP/ARIANA CUBILLOS ?? – Vi är historiens kraft omvandlad i folklig seger, permanent folklig seger, framhöll Nicolás Maduro i sitt segertal.
FOTO: TT-AP/ARIANA CUBILLOS – Vi är historiens kraft omvandlad i folklig seger, permanent folklig seger, framhöll Nicolás Maduro i sitt segertal.
 ?? FOTO: TT-AP/FERNANDO LLANO
FOTO: TT-AP/FERNANDO LLANO ?? Javier Bertucci anser att valet var orättvist.
FOTO: TT-AP/FERNANDO LLANO FOTO: TT-AP/FERNANDO LLANO Javier Bertucci anser att valet var orättvist.
 ??  ?? – För oss har inte något val ägt rum. Vi måste få ett nytt val i Venezuela, säger Henri Falcón.
– För oss har inte något val ägt rum. Vi måste få ett nytt val i Venezuela, säger Henri Falcón.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland