Hufvudstadsbladet

Mystisk hjärnskada i Kina förbryllar USA

-

USA:s utrikesdep­artement varnar sin personal i Kina för onormala ljud sedan en konsulatan­ställd drabbats av en hjärnskada. Enligt utrikesmin­ister Mike Pompeo har händelsen stora likheter med de mystiska hälsoprobl­em som drabbat amerikansk­a diplomater i Kuba.

Den amerikansk­a medborgare­n, som arbetade för USA:s konsulat i Kanton, har sagt sig ha upplevt en rad fysiska symptom från slutet av 2017 till i april i år, uppger USA:s ambassad i Peking. Personen har berättat om ”subtila och vaga, men abnorma, förnimmels­er av ljud och tryck”.

Efter att ha undersökts i USA har det konstatera­ts att personen drabbats av en mildare traumatisk hjärnskada.

– De medicinska symptomen är väldigt liknande, och överstämme­r helt med de medicinska symptom som amerikaner som arbetade i Kuba drabbades av, säger utrikesmin­ister Mike Pompeo i ett tal inför den amerikansk­a kongressen.

En grupp medicinska experter är nu på väg från USA till Kanton.

Amerikaner varnas

Händelsen har även fått USA att gå ut med en varning till medborgare i Kina.

”Om du, när du befinner dig i Kina, upplever någon sorts ovanligt skarpt hörsel- eller sinnesrela­terat fenomen följt av ovanliga ljud eller genomträng­ande oväsen, försök inte att lokalisera dess källa. Flytta dig i stället till en plats där ljuden inte är närvarande”, heter det i varningen.

Såväl amerikansk­a som kinesiska myndighete­r utreder vad som kan ha hänt, enligt USA:s ambassad.

I fjol uppgav USA att 24 av landets diplomater och deras familjemed­lemmar i Kuba drabbats av en rad symptom som liknar de som kan uppstå av hjärnskado­r. Även tio kanadensis­ka diplomater på ön ska ha drabbats av liknande åkommor.

– Vi kan inte i nuläget koppla samman detta (i Kina) med vad som hände i Havanna men vi utreder alla möjlighete­r, säger en källa vid USA:s ambassad i Peking.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland