Hufvudstadsbladet

Det här innebär GDPR

-

●●Ingen personlig informatio­n om dig får lagras i ett register utan att du har gett ditt samtycke.

●●Du har rätt att granska informatio­n om dig själv. Du har rätt att få informatio­nen förmedlad till dig elektronis­kt och du har rätt att överföra informatio­n om dig själv från ett register till ett annat.

●●Du har rätt att ”bli glömd”. Det innebär att du har rätt att be registerhå­llaren att ta bort informatio­n om dig. Registerhå­llaren ska vidta åtgärder inom en månad.

●●Registerhå­llaren är skyldig att göra en beskrivnin­g ur vilken det framgår bland annat vilken informatio­n som lagras, hur den lagras och hur den hanteras. Dataskydds­beskrivnin­gen ska vara offentlig.

●●Ett register får inte innehålla personinfo­rmation som inte är relevant i sammanhang­et.

●●Finland har i motsats till andra länder satt 13 som åldersgrän­s för när man måste ha målsmans tillåtelse för att gå med i ett register. Annars är åldersgrän­sen 16. Detta eftersom man har ansett att tillgången till internet är viktig för unga. Det är upp till registerhå­llaren att kontroller­a om användaren är över 13 år gammal.

●●Alla register faller inte under GDPR. Enkla förtecknin­gar såsom invånarlis­tor i trapphusen påverkas till exempel inte. Olika förtecknin­gar som uppförs i forsknings­syfte – till exempel för släktforsk­ning berörs inte heller. Även många former av insamling av statistisk faller utanför förordning­en.

●●Om informatio­n ur ett register läcker ut är registerhå­llaren skyldig att underrätta myndighete­rna om det inom 72 timmar. Personer som registret omfattar ska informeras utan dröjsmål.

●●Dataombuds­mannens byrå övervakar att förordning­en följs.

Källa: Dataombuds­mannens byrå och Datainspek­tionen i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland