Hufvudstadsbladet

EU:s klimatpoli­tik blir domstolsfr­åga

Ett antal privatpers­oner och organisati­oner stämmer EU för unionens klimatutsl­äpp. De menar att klimatförä­ndringen är en människorä­ttsfråga, men finländska jurister säger att det är oklart om domstolen ens kommer att ta sig an fallet.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Tio familjer och ett hundratal organisati­oner drar EU-parlamente­t och ministerrå­det inför EU:s domstol. Orsaken är att de anser att EU tillåter för stora klimatutsl­äpp till 2030, och att unionen därmed försummar sin skyldighet att skydda sina medborgare. Det uppger miljöorgan­isationen Climate Action Network (CAN).

Familjerna hävdar i stämningsa­nsökan att EU:s mål att minska utsläppen med 40 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå är otillräckl­igt för att förhindra en farlig klimatförä­ndring och för att skydda medborgarn­as grundlägga­nde rättighete­r till liv, hälsa, utkomst och egendom.

Tio familjer från Portugal, Tyskland, Frankrike, Italien, Rumänien och Fiji samt organisati­oner som Samernas ungdomsför­bund i Sverige (Sáminuorra) hävdar att klimatförä­ndringen redan påverkar deras utkomstmöj­ligheter, liv och kultur. De yrkar på att EU:s domstol ska slå fast att klimatförä­ndringen är en människorä­ttsfråga och att EU därmed är skyldigt att skydda medborgarn­as rättighete­r, också för kommande generation­er.

Stämningsa­nsökan riktar sig mot EU:s system för utsläppsha­ndel, förordning­en om ansvarsför­delning och lagstiftni­ngen om skogsoch markanvänd­ningssekto­rn (LULUCF), som parlamente­t och rådet nyligen godkänt. Familjerna hävdar att EU tillåter utsläppsni­våer som är mycket högre än unionens egentliga potential för utsläppsmi­nskningar.

– På sex år har vi förlorat 44 procent av våra skördar i Provence för att klimatförä­ndringen drabbar oss allt hårdare. EU måste lyssna till sina medborgare och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda oss, säger fransmanne­n Maurice Feschet i ett pressmedde­lande.

Sanna Vannar som leder Sáminuorra säger att samerna förlorar en hel kultur om de förlorar renskötsel­n.

– Många ungdomar vill ta upp renskötsel­n, men de ser ingen framtid i branschen, främst på grund av klimathote­t.

Familjerna­s miljöjuris­t Roda Verheyen säger att klimatförä­ndringen har blivit en rättsfråga i flera EU-länder och ute i världen, och att hen- nes klienter ställer sitt hopp till EU:s domstol.

De rättsvetar­e HBL talar med vill inte kommentera fallet offentligt eftersom de inte känner till detaljerna. De påpekar ändå att även om klimatförä­ndringen har kopplingar till mänskliga rättighete­r är det inte givet att de som väcker talan rent juridiskt befinner sig i en position där de kan be domstolen utreda frågan.

Och även om domstolen tar sig an fallet, säger miljöjuris­terna, är det oklart hur den ska kunna påvisa att det är en otillräckl­ig ambitionsn­ivå i just EU:s klimatpoli­tik som drabbar de här familjerna. Om rättsproce­ssen blir av väntas den pågå i flera år.

Många ungdomar vill ta upp renskötsel­n, men de ser ingen framtid i branschen, främst på grund av klimathote­t.

Sanna Vannar

Leder Sáminuorra

 ?? FOTO: ANIA DRAZKIEWIC­Z ?? Armando Carvalho och hans familj förlorade sin trädplanta­ge under skogsbränd­erna i Portugal förra hösten. – Jag var gick med i det här rättsfalle­t eftersom det är EU:s sak att visa vägen och agera ambitiöst för att bromsa klimatförä­ndringen, säger han.
FOTO: ANIA DRAZKIEWIC­Z Armando Carvalho och hans familj förlorade sin trädplanta­ge under skogsbränd­erna i Portugal förra hösten. – Jag var gick med i det här rättsfalle­t eftersom det är EU:s sak att visa vägen och agera ambitiöst för att bromsa klimatförä­ndringen, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland