Hufvudstadsbladet

Vit dominans

-

1/27.

Det är fördelning­en mellan icke-vita och vita gästförelä­sare jag lyssnat till på Helsingfor­s universite­t det senaste halvåret.

Att anteckna andelen icke-vita uppträdand­e och deltagare på seminarier, konferense­r och kurser är en vana jag inspirerat­s till av den svenska författare­n Astrid Trotzig, själv adopterad från Korea. Ett par exempel till från universite­tet i år är dels en doktorsdis­putation i nordiska språk, 1/88 i salen respektive 0/3 på podiet, dels ett internatio­nellt lingvistse­minarium, 2/11 för föreläsarn­a och 2/26 för hela seminariet.

Siffrorna jag antecknar är en metod att synliggöra den strukturel­la rasismen omkring mig, samtidigt som handlingen i sig är problemati­sk. Att dela upp folk i vita och icke-vita, räkna dem och anteckna fördelning­en – jag inser hur knäppt det kan låta. Men siffrorna i marginalen av mina anteckning­ar är ett sätt för mig att vara medveten om vem som ges plats i olika sammanhang. Vem som talar och vem som lyssnar.

Vi som ordnar seminarier och andra evenemang borde självkriti­skt granska redan vår första lista över förslag till medverkand­e. Vi har småningom lärt oss hur mycket vi förlorar i trovärdigh­et med en all-male panel, nästa insikt blir hur pinsamt det är med en all-white panel.

Om vår första namnlista utgör en räcka av vithet måste vi helt enkelt tvinga oss att tänka längre än så. Inse att det inte är så enkelt att de medverkand­e vi först föreslår är de mest kompetenta i sammanhang­et. Vår lista är snarare ett eko av alla liknande evenemang vi genom åren deltagit i. Vår syn på vad som är relevant och vem som är kompetent är formad av en livslång anpassning­sprocess. Det är inte helt enkelt att göra uppror mot något som genom åren har format vem vi är och hur vi tänker.

Det är inte enkelt, men det är värt besväret. Början är svårast. Genom att bereda plats för fler perspektiv och olika erfarenhet­er får vi både ny kunskap och hjälp med att rucka på de osynliga strukturer som ligger till grund för vårt sätt att se på världen – en liten del av det senare är att vi nästa gång har en annan utgångspun­kt för vem som ska få komma till tals i ett liknande sammanhang.

Just Astrid Trotzig har skrivit om känslan av att vara inbjuden som ”mångkultur­ellt alibi”, inte främst för sitt författars­kap utan för sitt icke-svenska utseende. Det här är självklart inte målet med mina siffror i marginalen, ett kvottänkan­de för kvotens skull. Men siffrorna kan hjälpa oss att synliggöra problemet, och förhoppnin­gsvis visar de en dag en uppnådd förändring.

Rasism är ett eldfängt ord, även om man lägger till en förled som strukturel­l. Jag anklagar ingen som har del i planeringe­n på universite­tet för att vara rasist. Man behöver inte ha rasistiska åsikter för att medverka i strukturel­l rasism. Det är en medverkan redan att underlåta att göra den extra ansträngni­ng det innebär att ta ett steg i sidled och iaktta världen och den egna verksamhet­en ur ett nytt perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland