Hufvudstadsbladet

Georgien firade glad 100-årsfest

Flaggor, ballonger och sång men också uniformer, bepansrade fordon och högtidliga tal. Det var folkfest med ett visst allvar när Georgien som vanligt firade sin nationalda­g i går på Frihetstor­get i Tblisi.

- TEXT & FOTO: SPT/JOHAN SVENLIN

I folkvimlet runt Frihetstor­get och längs paradgatan Rustaveli flanerade georgier och turister, medan det bjöds på musik- och dansunderh­ållning från flera scener.

Många hade klätt sig i rött och vitt, samma färger som landets flagga. Fyraårige Demetre Tsesetely kom med sin mamma Dita till Frihetstor­get. Han bar på en liten flagga och hade tagit på sig sin Nato-keps.

– Hundraårsj­ubiléet är en bra möjlighet att bjuda in utländska statschefe­r. Nu har vi sex presidente­r från Europa och EU-kommission­ens ordförande Juncker. Vi vill gärna visa upp Georgien för andra länder, sade Dita Tsesetely.

Finlands president Sauli Niinistö hörde till de sex presidente­rna som höll korta tal på den pampiga scenen på Frihetstor­get. Det var samtidigt hans första statsbesök till Georgien, där han också höll tvåpartssa­mtal med landets president Giorgi Margvelash­vili.

Konfliktfy­lld självständ­ighet

I Georgien finns en stark EU-vänlig opinion och många vill att landet ska sträva efter medlemskap både i EU och Nato. Skuggan från grannen i norr, Ryssland, är ständigt påtaglig, inte minst under nationalda­gsfirandet.

Efter att Georgien utropat sig som självständ­ig stat den 26 maj 1918, hann friheten bestå i drygt 100 dagar innan röda armén ockuperade landet. När Sovjet kollapsade var det igen 26 maj som blev starskotte­t för den nya självständ­iga republiken Georgien.

Efter självständ­ighetsförk­laringen 1991 har Georgiens relation med Ryssland ofta varit knackig. I augusti 2008 hade länderna en väpnad konflikt, som handlade om utbrytarre­gionerna Syd-Ossetien och Abchazien. De två områdena utgör 30 procent av Georgiens yta, men är i praktiken separata ekonomier där det handlas med rubel.

Hör hemma i väst

Fram till 2008 var Georgiens ekonomi mycket beroende av handeln med Ryssland och efter konflikten har Georgien riktat sig ännu tydligare mot väst, i synnerhet mot EU.

– Vi är ett land som hör hemma i den västliga traditione­n. Det är viktigt också för Georgien att Europa och USA håller ihop, trots att det nu finns meningsski­ljaktighet­er om Iranavtale­t och andra frågor, säger Ekaterine Metreveli, som tidigare i veckan utnämndes till ny hederskons­ul för Finland i Georgien.

Även hon ser hundraårsj­ubileet som ett utmärkt tillfälle att visa upp Georgien som ett land som tillhör väst.

– I år firar jag själv nationalda­gen genom att underhålla våra utländska gäster från Europa och USA. Därför kommer jag inte att hinna gå i folkvimlet på stan, sade Ekaterine Metreveli dagen innan firandet.

 ??  ?? Georgiens nationalda­g firas stort varje år den 26 maj, men i år var festlighet­erna ännu större på och runt omkring Frihetstor­get i Tblisi.
Georgiens nationalda­g firas stort varje år den 26 maj, men i år var festlighet­erna ännu större på och runt omkring Frihetstor­get i Tblisi.
 ??  ?? Många av nationalda­gsfirarna ser hundraårsj­ubileet som ett utmärkt tillfälle att visa upp Georgien som ett land som tillhör väst.
Många av nationalda­gsfirarna ser hundraårsj­ubileet som ett utmärkt tillfälle att visa upp Georgien som ett land som tillhör väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland