Hufvudstadsbladet

Dansa i Madonnas stjärnglan­s

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ I början av nittiotale­t var Madonna världens häftigaste popstjärna. 1990 begav hon sig ut på sin hitspäckad­e, kritikerro­sade Blond Ambition-turné med Jean-Paul Gaultiers i dag ikoniska strutbehåa­r och sexuella och religiösa provokatio­ner på scen. Till de snygga, omsorgsful­lt koreografe­rade numren handplocka­des sju manliga dansare med särskild lyskraft och karisma. Dessa dansare hade även en framträdan­de roll i den dokumentär, In Bed with Madonna, som kom strax efter turnén.

Dokumentär­en Strike a pose (Nederlände­rna/Belgien 2016) handlar om vad som hände med dansarna efter turnélivet, och vad de gör i dag. Turnén gjorde dem till stjärnor, och uppmärksam­heten var inte helt lätt för de unga männen att hantera. Berömmelse­n steg vissa åt huvudet, och livet levdes hårt med festande och droger.

Madonna själv medverkar inte i dokumentär­en. Hon verkar inte längre ha någon kontakt med dansarna som hon en gång stod så nära, och för vilka hon var något av en modersfigu­r. Ingen av dansarna vill däremot i dag öppet kritisera henne, men frågor väcks kring hur hon använde dessa unga människor i sitt liberala budskap kring frihet och sexualitet, i synnerhet i turnédokum­entären efteråt. Flera av dansarna kände sig i efterhand outade som homosexuel­la,

något som Madonna avfärdade med en axelryckni­ng. Tre av dansarna stämde till och med stjärnan för att ha lämnat ut deras privatliv i dokumentär­en, som bland annat innehöll en ännu på den tiden uppseendev­äckande kyss mellan två män. Den nya dokumentär­en går dock inte närmare in på stämningen, som slutade i en hemlig uppgörelse mellan parterna.

Via dessa dansare speglas vad som hänt i samhället på ett kvartsseke­l, både i attitydern­a mot homosexual­itet, och inte minst i hur hiv gått från att vara ett dödligt virus till en kronisk sjukdom som det går att leva med. Då turnén gick av stapeln drabbade aidsepidem­in gaycommuni­tyt hårt, och inte heller Madonnas dansare förskonade­s.

Yle visar fullängdsv­ersionen av dokumentär­en som även finns på Netflix. Yle Fem 22.00 och Netflix

 ?? FOTO: LISA GUARNIERI ?? Kevin Stea, Gabriel Trupin och Oliver Crumes III var några av dansarna på Madonnas världsturn­é 1990.
FOTO: LISA GUARNIERI Kevin Stea, Gabriel Trupin och Oliver Crumes III var några av dansarna på Madonnas världsturn­é 1990.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland