Hufvudstadsbladet

2000-

Socialdemo­kratins kräftgång i opinionen är vardagsmat i många europeiska länder. På bara några decennier har rörelsen gått från att ha varit en betydande maktfaktor till att på vissa håll vara utraderad. – De socialdemo­kratiska partierna mår väldigt dålig

- TT/GUSTAV SJÖHOLM

talet har varit svårt för de socialdemo­kratiska partierna i Europa.

– Jag upplever inte att det just nu finns starka socialdemo­kratiska partier inom Europa. Jag tror att de mer eller mindre är i en universell kris, säger forskaren Jenny Andersson.

Socialdemo­kraterna får allt oftare se sig stående vid sidlinjen, eller möjligtvis delta som stödparti till en starkare regeringsp­artner, i europeiska länder.

Även om det finns unika orsaker till rörelsens nedgång i respektive land, så är det en genomgåend­e trend att socialdemo­kratin tappat mark över hela Europa sedan millennies­kiftet.

– Jag upplever inte att det just nu finns starka socialdemo­kratiska partier inom Europa. Jag tror att de mer eller mindre är i en universell kris, säger Jenny Andersson vid Centre d’études européenne­s et de politique comparée i Paris.

I Sydeuropa har socialdemo­kratiska partier straffats för finanskris­en. Dels för att ha bidragit till att orsaka den med privatiser­ingar och genom en politik som drivit på den privata skuldsättn­ingen, dels för de tuffa förhandlin­garna om nödlån med EU, enligt Andersson.

– Efter 2007 och 2008 uppstod väldiga splittring­ar i Sydeuropa mellan de socialdemo­kratiska partierna och alternativ på vänsterkan­ten, som hade sitt ursprung i socialdemo­kratins mest radikala flanker, säger hon.

Strategi bakom tillbakagå­ng

I Nordeuropa, med undantag för Storbritan­nien, har socialdemo­kratin inte lika tydligt drabbats av proteströr­elseutbryt­ningar. I stället har man betonat enighet. Enligt Jenny Andersson är det i stället strategisk­a val som ligger bakom tillbakagå­ngen.

– Och det som är tydligt är att integratio­nspolitisk­a program där delar av extremhöge­rns principer blir styrande leder till en minskning av väljarstöd­et, säger hon.

Även Sheri Berman, professor i statsveten­skap vid Columbia University, som specialise­rat sig på socialdemo­kratin i Europa, beskriver dess status som ”fruktansvä­rd”.

– En del av de partier som klassas som socialdemo­kratiska eller mitten-vänster har mer eller mindre försvunnit. Även på de platser där de traditione­llt varit starka, som Norden, har de inte längre möjlighet att förankra tunga majoritete­r och är inte i närheten av den väljarande­l man hade för några decennier sedan, säger hon.

Splittring om invandring

Berman lyfter fram att socialdemo­kratin misslyckat­s med att hantera invandring­sfrågan. Tidigare har partierna ignorerat den eller bara hyllat mångfalden, utan att möta den oro som många medborgare känner kring förändring­ar i samhället och kulturella normer, enligt henne.

När nu oron behöver bemötas leder det till splittring inom partierna.

– Det här var en diskussion som behövde tas i slutet på 1990-talet, och jag tror att partierna betalar ett dyrt pris för det nu, säger hon.

Andersson säger att exempelvis många socialdemo­kratiska partier har gått tydligt åt höger, både i ekonomiska frågor men även kring välfärd och kring integratio­n.

– Därmed får de allt svårare att göra en tydlig gräns gentemot högerparti­erna, säger Andersson. Berman är inne på samma spår. – Om du bara erbjuder en urvattnad version av det populisthö­gern

gör kommer folk att undra varför de ska rösta på Socialdemo­kraterna när de andra partierna pratat om de här frågorna längre, och erbjuder den äkta varan, säger hon.

Vare sig Sheri Berman eller Jenny Andersson målar upp någon ljus bild av framtiden.

– Jag tror att socialdemo­kratiska partier kommer att fortsätta på ett slags golgatavan­dring som förr eller senare kommer att mynna i att partier antingen splittras, eller att de tas över av andra, säger Andersson.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: TT ?? Det går dåligt för socialdemo­kraterna i Europa. I nästan alla länder har rörelsen
backat.
FOTO: TT Det går dåligt för socialdemo­kraterna i Europa. I nästan alla länder har rörelsen backat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland