Hufvudstadsbladet

Trump: Det rullar på fint

- TT/HENRIK SAMUELSSON

Kim Jong-Un är inställd på att träffa Donald Trump, hälsar Sydkoreas president Moon Jae-In. Och USA-presidente­n säger att förberedel­serna för ett toppmöte i juni med Nordkoreas diktator nu åter ”rullar på väldigt fint”.

En grupp högt uppsatta amerikansk­a företrädar­e har rest till Nordkorea för att bland annat samtala med landets vice utrikesmin­ister. Tidigare under dagen hälsade Sydkoreas president Moon Jae-In att Kim Jong-Un är inställd på att träffa USA:s president Donald Trump.

I den amerikansk­a grupp som korsade gränsen till Nordkorea i går ingår bland andra Sung Kim, före detta USA:s ambassadör i Sydkorea med erfarenhet av tidigare förhandlin­gar med Pyongyang om Nordkoreas kärnvapenp­rogram, rapportera­r The Washington Post med hänvisning till källor.

Han ska bland annat träffa vice utrikesmin­ister Choe Son-Hui, som i ett delvis hårdfört uttalande på nordkorean­ska UM:s hemsida fick Trump att tillfällig­t avstyra det inplanerad­e toppmötet mellan Trump och Kim i Singapore.

Få toppmöte i hamn

Bland de amerikansk­a representa­nterna är också Koreaexper­ten Allison Hooker vid USA:s nationella säkerhetst­råd. Möjligen är även Randall Schriver vid Försvarsde­partemente­t – med inriktning på Östasien och som följt med utrikesmin­ister Mike Pompeo till Pyongyang tidigare – med i gruppen. Det har inte bekräftats, men enligt Washington Post har han rest till Sydkoreas huvudstad Seoul.

Mötet väntas pågå fram till och med i morgon i byggnaden Tongilgak vid gränsen mellan länderna och ska syfta till att få det planerade toppmötet i hamn, sedan hård retorik från både Washington och Pyongyang den senaste tiden hotat omintetgör­a samtalen.

Det amerikansk­a besöket sker sedan de två koreanska ledarna höll ett, uppenbarli­gen i all hast arrangerat, möte i Panmunjom på lördagen. Det är bara fjärde gången ledare för Nord- och Sydkorea träffas sedan landets delning på 1950-talet.

Kim optimistis­k

Dagen därpå kom Moon med positiva besked.

– Ordförande Kim och jag har enats om att toppmötet (med Trump) den 12 juni bör hållas på ett lyckat sätt, och att vår kamp för kärnvapena­vrustning på Koreahalvö­n och en evig fred inte ska avstanna, säger Moon Jae-In på en presskonfe­rens efter att ha återvänt från gränsbyn Panmunjom, rapportera­r nyhetsbyrå­er från Seoul.

Moon förklarade sig chockad när Donald Trump i veckan meddelade att junimötet var inställt. Men knappt hann bläcket torka på Trumps brev till Kim förrän alla säger att frågeteckn­en har rätats ut och att mötesförbe­redelserna fortsätter.

– Vi tittar på den 12 juni i Singapore. Det har inte förändrats, säger Trump i Vita huset. – Det rullar på väldigt fint. Fram till i år hade ledarna för de koreanska staterna bara mötts två gånger, 2000 respektive 2007 i Pyongyang. Nu har Kim och Moon träffats i Panmunjom två gånger på en månad. Och de säger sig vid lördagens överläggni­ngar ha enats om att fortsätta ”träffas ofta”.

 ?? HUSET
FOTO: TT-AP/YOnHAP/BLå ?? Moon Jae-In får en hejdå-kram av Kim Jong-Un efter lördagens möte i Panmunjom.
HUSET FOTO: TT-AP/YOnHAP/BLå Moon Jae-In får en hejdå-kram av Kim Jong-Un efter lördagens möte i Panmunjom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland