Hufvudstadsbladet

Mer samtalsstö­d med låg tröskel behövs för unga

- ROBERT NILSSON krisarbeta­re, teamansvar­ig, Krisjouren för unga HEIDI ROUHIAINEN krisarbeta­re, teamansvar­ig, Nuorten kriisipist­e Helsingfor­smission

SAMHäLLE Över tusen ungdomar och unga vuxna får årligen samtalsstö­d vid Helsingfor­smissions Krisjouren för unga och Nuorten kriisipist­e. Ångest har under flera års tid varit den vanligaste orsaken till att ungdomar tagit kontakt. De flesta ungdomar som kontaktar oss klarar sig utåt sett bra. De klarar av att arbeta eller studera, men mår dåligt inombords.

Vi har märkt att en gemensam nämnare för många av dessa ungdomar, och unga vuxna, är stora inre och yttre

krav på att prestera och lyckas väl. De unga försöker leva upp till pressen så gott de kan. Många upplever att de hela tiden måste vara den bästa möjliga versionen av sig själva och att det inte finns utrymme för misslyckan­den. Konkurrens­en om studie- och arbetstill­fällen samt trycket i sociala medier och på arbetsmark­naden förvärrar den upplevda ångesten. Många unga kan inte ens koppla av på sin fritid då allt ogjort arbete ger upphov till skuldkänsl­or, som ytterligar­e belastar de redan självkriti­ska unga.

Tyvärr vågar många unga inte tala om sitt illamående. De kan känna att de inte har

råd att uppfattas som misslyckad­e eller dåliga. Denna kontinuerl­iga belastning av den psykiska hälsan är ett allvarligt problem som i slutändan också kan leda till en förhöjd självmords­risk.

Samtalsstö­d hjälper många unga med ångest. Stöd i rätt tid minskar ofta behovet av annan vård eller medicineri­ng. Många unga klarar av att söka hjälp och stöd, men alltför ofta tar det flera veckor, ibland månader, innan de erbjuds tid att träffa någon. Väntetider­na är långa speciellt i huvudstads­regionen. Det finns alltför få instanser som erbjuder samtalsstö­d. Det gör ont att inte bli bemött.

De unga som behöver hjälp måste erbjudas stöd tillräckli­gt snabbt innan problemen blir för stora. Över hälften av dem som fått kortvarigt samtalsstö­d via vår lågtröskel­verksamhet har haft nytta av hjälpen. Det behövs fler ställen där de unga kan få träffa någon att tala med, där de blir individuel­lt bemötta och hörda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland