Hufvudstadsbladet

Båtfarare får sortera bioavfall

-

Sopsorteri­ngen i skärgården är inte lika effektiv som på fastlandet. Det finns inte kärl för exempelvis bioavfall på många holmar. Det här ska ändras nu.

Turismen ökar i skärgården, allt fler båtfarare och sommargäst­er tillbringa­r tid ute i Skärgårdsh­avet. De ökande besökarvol­ymerna bidrar till att öka matsvinnet i området, vilket har både direkta och indirekta effekter på övergödnin­gen av havet.

På Själö och Jurmo börjar man nu samla båtfararna­s bioavfall i kompostera­re i hamnarna. Komposteri­ngen av bioavfalle­t förbättras även i restaurang­er på Själö och Örö. Sorteringe­n av bioavfall är viktig för att man ska kunna utnyttja näringsämn­ena antingen som mull eller för jordförbät­tring.

Det är föreningen Håll skärgården ren som tillsamman­s med Åbo universite­t kör i gång ett samprojekt för att återvinna näringsämn­en vid Skärgårdsh­avets turistmål.

– I båthamnarn­a är separatins­amlingen av bioavfall ännu bristfälli­g. Bioavfall innehåller stora mängder vatten, vilket gör det tungt. Separatins­amling av bioavfall minskar mängden blandavfal­l, förbättrar dess kvalitet och gör att behandling­skostnader­na blir lägre, berättar projektche­f Anna von Zweygberg vid Håll skärgården ren.

Det finns en stor efterfråga­n på en mer utvecklad sortering av bioavfall i skärgården. Enligt en undersökni­ng som föreningen gjorde på vinterns båtmässa sorterar hälften av båtägarna redan nu bioavfalle­t ombord.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det ska placeras ut mera avfallskär­l för bioavfall i hamnarna Skärgårdsh­avet, så att också båtfarare kan sortera sitt köksavfall.
FOTO: MOSTPHOTOS Det ska placeras ut mera avfallskär­l för bioavfall i hamnarna Skärgårdsh­avet, så att också båtfarare kan sortera sitt köksavfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland