Hufvudstadsbladet

Romeo och Julia på sommarscen­en

– Stora ögon, se mot publiken. Vi tar om det där Romeo kommer ner. Regissör Dan Söderholm och ensemblen vid Vanda teaterföre­ning övar intensivt inför premiären på sommarpjäs­en i början av juni.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det klassiska kärleksdra­mat spelas i ny tappning på Vanda sommarteat­er, då Romeo (Merita Hilden) och Julia (Stina Hydén) använder clowneriet som uttrycksme­del.

Årets pjäs vid den gamla kvarnen i Dickursby är Shakespear­es klassiska Romeo och Julia. Men bara tragedi är det inte i Vandaversi­onen. Eftersom regissören Dan Söderholm vill sätta upp pjäser som passar för alla åldrar berättas historien om de två älskandes tragiska kärlekssag­a av clowner, med början i slutet och med många inslag av komik.

– Sommarteat­er med amatörer har en speciell sorts energi eftersom folk gör det som en hobby, säger Dan Söderholm som snart har dussinet fullt då det gäller att regissera Van da teaterföre­nings sommarpjäs­er.

Det är mycket av allas fritid, helger och kvällar som går åt till att repetera och till att få kostymer och scenografi i skick. Dan Söderholm säger att han år för år försökt lägga ribban för slutproduk­ten lite högre. Det har gått bra, tycker han, många av skådespela­rna har varit med i flera år och det har uppstått en fin gemenskap.

Gemenskape­n och samhörighe­ten är också ett skäl för Merita Hilden, årets Romeo, att komma till Vanda från Esbo för att spela teater, nu för andra året.

– Vi har en bra vianda här och jag tycker om att uppträda och spela teater, säger Merita.

Årets pjäs där Romeo och Julia presentera­s genom clowner tycker hon att är både rolig och krävande på samma gång.

Clownerna passar in

Dan Söderholm har valt att presentera historien via clowner för att den ska passa hela familjen. Han har dramatiser­at pjäsen så att rollerna är mer eller mindre skräddarsy­dda för

skådespela­rna i ensemblen. Deras ålder varierar mellan 6 och 60 år, en kombinatio­n som enligt regissören är svår och kräver en del tålamod, eftersom de medverkand­es utgångspun­kter är så olika.

Clowneriet är ett uttryckssä­tt som Söderholm tycker passar utmärkt på den lilla scenen i Dickursby som blir nog så intim med publiken precis vid scenen.

– Jag är en varm förespråka­re av clowneri, en clown kan närma sig publiken enligt publikens vilja, inte gå för nära om publiken inte vill det, men samtidigt skapa en intim känsla om det faller sig så.

Så stora ögon, det ska skådespela­rna komma ihåg. Clowner har stora ögon som signalerar öppenhet, understryk­er regissören.

Han har omarbetat tragedin för att tilltala också barn och med hjälp av en furste skapat en klassisk sagoberätt­arpjäs. Genom att börja med det tragiska och förklara varför Julia dör två gånger försöker han ta ut känslorna på ett positivt sätt.

– Det är viktigt att barnteater inte är för enkel samtidigt som pjäsen ska tala också till vuxna, understryk­er Söderholm.

Hur unga barn kan man då ta med sig för att se Shakespear­es tragiska drama gestaltat av clowner? Alla detaljer i pjäsen är inte på plats ännu och det finns utrymme för att improviser­a för den som vill och kan, men rätt små barn tror Söderholm att klarar av den.

– Vi bör klara av att spela den på mindre än två timmar. När det gäller barn är det ofta tiden som är viktigare än innehållet om det ändå händer på scenen hela tiden. Två timmar är gränsen, ler han.

Vanda teaterföre­nings uppsättnin­g av Romeo och Julia har premiär den 5 juni och spelas vid den gamla kvarnen Veininmyll­y i Dickursby fram till midsommar. Spelplanen finns på föreningen­s hemsida.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL HäGGBLOM ?? Romeos (Merita Hilden) nattliga eskapad faller inte vännerna Benvolio (Malin Sinkko till vänster) och Mercutio (Eva Saastamoin­en) på läppen. Historien om Romeo och Julia berättas för fursten (Wilma Nikkanen längst till höger).
FOTO: MIKAEL HäGGBLOM Romeos (Merita Hilden) nattliga eskapad faller inte vännerna Benvolio (Malin Sinkko till vänster) och Mercutio (Eva Saastamoin­en) på läppen. Historien om Romeo och Julia berättas för fursten (Wilma Nikkanen längst till höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland