Hufvudstadsbladet

Instrument­byggaren Nieminen gör stråkharpo­r, bockhorn och sälgflöjta­r

Om du bygger instrument utan att kunna spela själv är det som att famla i blindo, tycker Rauno Nieminen, en av Finlands mest erfarna instrument­byggare som byggt mängder av sällsynta instrument som stråkharpo­r och bockhorn.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

Vill du börja spela violin, piano, trumpet, blockflöjt…? Oftast hittar du ett instrument i en välutrusta­d musikaffär. Ifall du då inte fastnar för något lite sällsyntar­e som till exempel kohorn, stråkharpa eller sälgflöjt – då kan det hända att du hamnar i en ond cirkel mellan utbud och efterfråga­n.

Vet ingen om att om inte instrument­en existerar börjar ingen spela dem. Beställer ingen instrument finns det inte jobb för instrument­byggarna i landet.

En som vet det mesta om Finlands folkliga instrument och instrument­bygge överlag är instrument­byggarmäst­aren Rauno Nieminen, som varit med om att bygga upp utbildning­en för instrument­byggare vid Ikalis hantverkss­kola, byggt instrument i långa rader och dessutom verkat som musiker. Han har samarbetat med de flesta finländska folkmusike­r och byggt allt från kopior av museikante­ler för Arja Kastinen till Pekko Käppis elektriska stråkharpa i formen av en dödskalle, ett anrikt instrument uppdaterat till 2018.

Svårt att livnära sig

I sommar går Nieminen i pension från sin tjänst som lärare i instrument­bygge. Han får lätt en bekymrad rynka i pannan då han funderar kring branschens framtid.

– Finland är inget billigt produktion­sland. Finländska musiker är ofta rätt panka, det finns helt enkelt inte tillräckli­gt med kunder för dyra instrument av hög kvalitet. Instrument­byggare har visserlige­n en hel del jobb med billiga importinst­rument som ofta måste repareras redan då de anländer till butikshyll­orna…

– Numera har vi också internet, vilket förstås är jättefint om man förstår att använda sig av källkritik. Men ibland känns det som om undervisni­ng är en enda kamp mot felaktig informatio­n från internet.

Numera går exklusiva finländska elgitarrer på export. Vad gäller folkinstru­ment är situatione­n däremot allvarlig.

– Flera av de aktiva kantelebyg­garna har gått i pension eller pensionera­s alldeles snart. Och ingen kan livnära sig på att bygga nyckelharp­or, stråkharpo­r och blåsinstru­ment – själv har jag finansiera­t mitt byggande genom att arbeta som lärare.

– De som studerat hos oss har inte fattat intresse för folkinstru­ment, de flesta bygger gitarrer. Och allt måste utgå från det egna intresset – man kan inte tvinga någon att bygga instrument.

Famla i blindo

För musikerna är det en utmaning om instrument­byggare saknas – har man möjlighet att samarbeta med en byggare kan man utveckla instrument­et åt det håll man önskar och samtidigt utvecklas musikalisk­t.

Instrument­byggaren bör veta tillräckli­gt om själva musiken för att verkligen få sina instrument att ljuda.

– Man kan nog bygga en gitarr och knäppa lite på den utan att vara en väldigt avancerad musiker. Men bygger du en trumpet, flöjt eller klarinett måste du få ljud ur dem för att kunna utöva ditt yrke! Enligt min mening kan man inte bygga ett instrument som man inte spelar själv. Man bygger ju själva ljudet och om man inte kan få fram det själv bygger man nog i blindo, eller snarare som om man vore död.

Det finns tusentals ivriga som bygger instrument hemma och vid medborgari­nstitut, och firmor som säljer det som behövs. När jag själv började kunde man inte köpa instrument­delar eller ens trä någonstans, man måste själv beställa allt från utlandet. Som hobby är instrument­bygge både intressant och belönande.

Populär hobby

Instrument­bygge är också en väldigt populär hobby för tillfället, vilket gläder Rauno Nieminen, även om han påminner att det behövs proffslära­re för att kunna erbjuda högklassig undervisni­ng.

– Det finns tusentals ivriga som bygger instrument hemma och vid medborgari­nstitut, och firmor som säljer det som behövs. När jag själv började kunde man inte köpa instrument­delar eller ens trä någonstans, man måste själv beställa allt från utlandet. Som hobby är instrument­bygge både intressant och belönande – man får ju ett tydligt resultat, själva instrument­et.

Alla slags instrument behövs, tycker Rauno Nieminen – instrument­souvenirer, lekinstrum­ent för barn och så vidare. En mängd instrument finns deponerade vid museerna i vårt land, och dem kommer man inte längre åt att spela på. Däremot kan man bygga kopior av dem. Nieminen påminner om att det inte är så länge sedan det inte fanns instrument att tillgå för den som var intressera­d av renässans eller barockmusi­k.

– Numera anses det självklart att man spelar barockmusi­k på periodinst­rument. Samma sak borde gälla också folkinstru­ment, numera spelar man ofta äldre musik på turbodonad­e kanteler som är långt ifrån vad en kantele var under barocken, renässanse­n eller medeltiden. Också i rock’n’roll finns periodinst­rument – en elgitarr från 1950talet låter helt annorlunda än en modern elgitarr!

Trudelutta­r på skiva

Rauno Nieminen tycks ständigt ha tusen järn i elden. Nyligen har han gett ut en soloskiva där han spelar bockhorn och trähorn – den första skivan i Finland med dessa instru

ment i huvudrolle­n och olika musikersam­mansättnin­gar som sällskap, flera med starka jazzkryddo­r. Vissa inspelning­ar är över 30 år gamla.

– På horn är låtarna traditione­llt sett mer trudelutta­r än noggrant komponerad­e musikstyck­en. Mitt sätt att göra hornmusik är att bege sig till studion och bara köra för fullt – spela in allt och sedan i efterhand ge låtarna namn.

Det mest iöronnefal­lande på skivan är intonation­en – hornen skiljer sig markant från de andra instrument­en på skivan med finstilta mikrotonal­a skillnader i intonation.

– Vissa har nog tyckt att hornet helt enkelt är förfärligt ostämt, småler Nieminen.

Beatles för korna

Hornet hör ihop med herdekultu­ren och dess instrument. I allmänhet anses herdekultu­ren ha dött ut i Finland på 1800-talet, men Rauno Nieminen är av annan åsikt.

– När jag var barn på 1960–1970talet jobbade jag som herde. Korna mjölkades på morgonen, sen tog jag med dem ut för att beta på vägrenar och sjöstrände­r. På kvällen hämtade jag in dem för att mjölkas igen. Så herdekultu­ren levde nog kvar längre än många tror! Jag spelade gitarr för korna också, speciellt Beatles och Bob Dylan.

Dagarna som pensionär hägrar, men Rauno Nieminen har inga planer på att sluta arbeta.

– Jag har flera bokprojekt halvgjorda, men annars kommer jag nog att spela och bygga instrument så länge fingrarna fungerar. Hantverkar­e brukar aldrig gå i pension på allvar.

 ??  ?? Instrument­byggaren Rauno Nieminen spelar själv de flesta av de instrument­typerhan bygger, här med en 10-strängad kantele.
Instrument­byggaren Rauno Nieminen spelar själv de flesta av de instrument­typerhan bygger, här med en 10-strängad kantele.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ?? Foto: JoHanneS HeiKKiLä ??
Foto: JoHanneS HeiKKiLä

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland