Hufvudstadsbladet

Ministrar tar avstånd från Timo Soinis abortinläg­g

Soinis kollega i Utrikesmin­isteriet, Anne-Mari Virolainen och tidigare utrikeshan­delsminist­er Kai Mykkänen avfärdar utrikesmin­ister Timo Soinis funderinga­r kring Irlands abortomrös­tning som något annat än Finlands officiella linje.

-

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) skrev under helgen ett blogginläg­g, efter att Irland i sin folkomröst­ning röstade för mer liberala abortlagar. Nästan 70 procent stödde en liberalise­ring.

– Världen blir märklig om man måste försvara det att man försvarar rätten till liv, skrev Soini i ett blogginläg­g på söndagen där han också sade att han hört förkrossad­e kommentare­r från Irland efter omröstning­en.

Soini har också tidigare varit abortmotst­åndare.

Både den tidigare utrikeshan­delsoch biståndsmi­nistern Kai Mykkänen (Saml) och den nuvarande ministern Anne-Mari Virolainen (Saml) skriver på Twitter att Finland arbetar för att främja sexuell hälsa, preventivm­edel och reprodukti­v hälsa i sin utrikes- och biståndspo­litik.

– Timo Soinis åsikt är inte Finlands officiella linje om abort, skriver Mykkänen som svar på en frå- ga av riksdagsle­damot Ville Niinistö (Gröna).

– Som biståndsmi­nister ökade jag finansieri­ngen för sexuell och reprodukti­v hälsa inklusive möjlighete­r till trygga aborter i utveckling­sländer, skriver Mykkänen. Virolainen kompar honom. – Aborträtte­n är inte en åsiktsfråg­a. Det är en människorä­ttsfråga, skriver Virolainen.

Soini har också tidigare i sin blogg gjort utspel som avvikit från Finlands regerings linje. Det gällde bland annat EU:s rättsstats­förfarande mot Polen. Då skrev Soini att ”Polen höll ett fritt och korrekt folkval” och att ”EU bör hålla sig vid sin läst” och inte blanda sig i Polens angelägenh­eter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Utrikeshan­dels- och biståndsmi­nister Anne-Mari Virolainen (Saml) betonar att Finlands linje är att lyfta fram trygg reprodukti­v och sexuell hälsa i alla lägen.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Utrikeshan­dels- och biståndsmi­nister Anne-Mari Virolainen (Saml) betonar att Finlands linje är att lyfta fram trygg reprodukti­v och sexuell hälsa i alla lägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland