Hufvudstadsbladet

Mer än 80 döda i Bangladesh­s krig mot knarket

- TT-REUTERS

Minst 86 personer har dödats och omkring 7 000 har gripits under polisräder riktade mot narkotikah­andeln i Bangladesh. Den höga dödssiffra­n oroar människorä­ttsgrupper som varnar för att landet går mot en ”filippinsk utveckling” i kampen mot droger.

Insatsen, som är godkänd av Bangladesh premiärmin­ister Sheikh Hasina, inleddes i början av maj och huvudsyfte­t är att få bukt med den senaste tidens kraftiga spridning av drogen ”yaba” – piller med koffein och metamfetam­in.

– Processen kommer att fortsätta till dess att den (drogen) är helt utrotad, säger polisbefäl­et Devdas Bhattachar­ya.

Enligt polisen i Bangladesh har inflödet av yaba ökat i samband med att tusentals människor ur folkgruppe­n rohingya flytt till landet efter förföljels­er i hemlandet Burma.

Tolvårig pojke

Devdas Bhattachar­ya säger att polisen grep sex personer i söndags inklusive en tolvårig pojke som bar på 3 350 yabatablet­ter som skulle föras in i huvudstade­n Dhaka.

De 86 dödsfallen ska enligt det ansvariga polisbefäl­et Mufti Mahmud Khan ha inträffat i situatione­r när polisen har försvarat sig under konfrontat­ioner med misstänkta knarklanga­re.

– Det är deras rättighet att försvara sig, säger han till Reuters.

Men människorä­ttsorganis­ationer är oroliga för att Bangladesh tagit intryck av det filippinsk­a knarkkrige­t där tusenstals människor har dödats de senaste två åren.

”Förtryckar­regim”

– Om Sheikh Hasinas regering säger att den står bakom skyddet av mänskliga rättighete­r så den borde se om sitt eget hus och vara en förebild i stället för att försöka efterlikna en förtryckar­regim, säger Meenakshi Ganguly, chef för Human Right Watchs enhet i södra Asien.

Landets inrikesmin­ister Asaduzzama­n Khan tillbakavi­sar kritiken och förnekar påståenden om att polisen ska ha genomfört så kallade utomrättsl­iga avrättning­ar. Enligt honom har ”dussintals poliser” skadats i sammandrab­bningarna med knarkligor­na.

 ?? FOTO: TT/AP/MEHEDI HASAN ?? Poliser i Bangladesh under räd mot misstänkta knarkhandl­are i huvudstade­n Dhaka. Arkivbild.
FOTO: TT/AP/MEHEDI HASAN Poliser i Bangladesh under räd mot misstänkta knarkhandl­are i huvudstade­n Dhaka. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland