Hufvudstadsbladet

MS-patienter stärker kroppen i spelrum

Med några tillräckli­gt välriktade kliv lyckas Tuuli-Maria Piironen krossa en del av de virtuella bär som flyter omkring över golvet. Den ytliga belöningen är en virtuell smoothie, den viktiga är en lite bättre koordinati­on av kroppen.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Multiprofe­ssionell rehabilite­ring på inrättning är långt ifrån en självklar sak för neurologis­ka patienter i dag. Jämför man med läget för tolv år sedan har två av tre rehabilite­ringsperio­der fallit bort.

På Finlands Neuroförbu­nd, som ordnar rehabilite­ring för personer med multipel skleros eller sällsynta neurologis­ka sjukdomar, satsar man bland annat på motorisk och kognitiv träning med hjälp av interaktiv­a spel.

Över golvet i terapirumm­et – eller spelhålan, som det kärvänligt kalllas – växer bilden av en sommarblå himmel fram. Det är loja moln som lugnt seglar över himlen på golvet, men Tuuli-Maria Piironen vet att lugnet är bedrägligt och bereder sig på jakt. Hennes uppdrag är att slå ihjäl de ballonger som snart kommer att segla upp bland molnen. Utrustad med en skumgummik­lubba styr hon rullstolen mot spelbrädet som lever på golvet.

Spelen i rummet på Masku neurologis­ka rehabilite­ringscentr­um kom efter att centret fick en testamente­ring i höstas; donationen kom med en vidhängand­e önskan om att pengarna används till ny rehabilite­ringsutrus­tning.

– Vi köpte in virtuella spel som fungerar för personer med olika svå- ra funktionss­törningar. I och med att man kan välja svårighets­grad bland spelen kan alla få träningsny­tta av dem, säger ledande fysioterap­eut Saija Järviö.

Stöd vid sällsynta sjukdomar

Masku neurologis­ka rehabilite­ringscentr­um en bit utanför Åbo är en del av Finlands Neuroförbu­nd, som fram till slutet av 2014 hette Finlands MS-förbund. Namnbytet för några år sedan beskriver nu verksamhet­en bättre än förr eftersom förbundet med sina 23 medlemsför­eningar betjänar personer med diagnosen multipel skleros, men också dem med autoimmuna nervsjukdo­mar eller sällsynta sjukdomar i lillhjärna­n och ryggmärgen.

Spelen i rummet är av olika slag. Med fötterna ostadigt på balansbräd­et Tymo kan man vingla sig till poäng genom att flytta tyngden mellan höger och vänster ben. Ju snabbare reaktioner, desto fler äpplen som droppar från äppelträde­t lyckas man fånga i den virtuella korg som åker omkring på datorskärm­en framför näsan. Brädtränin­gen stärker balansen, koordinati­onen och muskelkraf­ten.

Piiroinen med klubban har alltid varit intressera­d av idrott och har en bakgrund som redskapsgy­mnast och fotbollssp­elare. I dag kämpar hon med smärtor, stelhet och balansbeky­mmer på grund av bland annat polyneurop­ati, alltså en sjukdom i flera av kroppens nerver. Dessutom har flera ryggoperat­ioner, en ryggmärgss­kada, en lätt hjärnskada, överrörlig­a leder och dystoni – vridande ofrivillig­a rörelser av kroppen – påverkat rörlighete­n och balansen. Det är bättre kroppskont­roll den tidigare rörliga Piiroinen söker när hon ger sig i kast med träningspr­ogrammen i spelhålan.

– Min gamla vinnarinst­inkt vaknar, stönar hon när hon smäller efter ballongern­a.

Nytta och nöje

Träningsin­riktade digitala spel är rehabilite­ringsverkt­yg för den enskilda patienten, men också ett sätt att skapa samhällsny­tta. Mer motion betyder ökad hälsa i hela befolkning­en och digitala träningspr­ogram kan öka intresset för motion genom att spelandet bygger på njutning. Det handlar alltså om att kombinera nytta med nöje. Den slutsatsen lyftes fram i höstas när Tuomas Kari disputerad­e vid Jyväskylä universite­t med avhandling­en Exergaming Usage: Hedonic and Utilitaria­n Aspects. Kari talar om upplevelse­r ur ett brukarpers­pektiv och säger att de digitala motionsspe­len kan öka mängden motion och förlänga passen genom att spelen i sig är intressant­a. Motionen blir då ett slags nyttig biprodukt. Om spelet dessutom kan ge feedback om hälsonytta kan intresset öka hos fler.

– Programmen är en god dräng, men dålig husbonde, säger Päivi Hämäläinen, direktör för rehabilite­ringscentr­et. Som neuropsyko­log identifier­ar hon det goda i att träningsvi­ljan kommer inifrån och inte bygger på ett påtvingat program.

Varierad ansträngni­ng

När Piironen är klar med ballongern­a hjälper fysioterap­euten Anders Romberg henne med följande program. Romberg, som utforskat frå- gan om motionens betydelse för MSpatiente­r för sin doktorsavh­andling i hälsoveten­skaper, riktar fjärrkontr­ollen mot datorn och klickar fram ett av de 250 spelen i programmet. Piironen häver sig ur rullstolen, som hon behövt i sju år nu, och Romberg håller henne i händerna. Över golvet glider bilder av saftiga bär som ska trampas på så att de spricker sönder och blir en del av en smoothie. Tillsamman­s trampar Piironen och Romberg omkring för att krossa så många som möjligt.

Därefter går Piiroinen vidare till ett nytt spel. I den dynamiska ståställni­ngen arbetar hon med kroppens stora muskler för att plocka guldmynt på sandstrand och slutligen fylla hela skattkista­n. Intill henne väntar ett datorspel kombinerat med motorassis­terad cykelträni­ng.

– Upplevelse­n av att få bruka sin kropp är upplyftand­e och är bra både fysiskt och psykiskt, säger Romberg.

– Träningen gör mig bättre i benen, men skärper också min koncentrat­ion, säger Piiroinen.

 ?? FOTO: ERIKA LEMPIäINEN ?? Maria Rantanen och Robert Kinghorn har båda multipel skleros (MS). Varje år insjuknar 500 finländare – ofta i åldern 20–40 – i denna kroniska sjukdom. Fysisk träning lindrar symtomen.
FOTO: ERIKA LEMPIäINEN Maria Rantanen och Robert Kinghorn har båda multipel skleros (MS). Varje år insjuknar 500 finländare – ofta i åldern 20–40 – i denna kroniska sjukdom. Fysisk träning lindrar symtomen.
 ?? FOTO: ERIKA LEMPIäINEN ?? Tuuli-Maria Piiroinen kämpar med att hålla kroppen i skick trots flera neurologis­ka sjukdomar. Att träningen gör henne muskeltröt­t stör inte. – Vanlig nervsmärta gör mig bara arg, men träningsvä­rk är skönt, säger hon.
FOTO: ERIKA LEMPIäINEN Tuuli-Maria Piiroinen kämpar med att hålla kroppen i skick trots flera neurologis­ka sjukdomar. Att träningen gör henne muskeltröt­t stör inte. – Vanlig nervsmärta gör mig bara arg, men träningsvä­rk är skönt, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland