Hufvudstadsbladet

Seriestryp­aren fick 2,5 års fängelsest­raff

- HBL-SPT

Helsingfor­s hovrätt dömde på tisdagsmor­gonen den så kallade seriestryp­aren Michael Penttilä till 2 år och 6 månaders fängelsest­raff. Han sitter samtidigt häktad misstänkt för mord. Penttilä dömdes för förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa. Enligt åklagaren detaljplan­erade han mord eller grov misshandel på en 17-årig flicka för drygt ett år sedan.

Enligt åtalet hade Penttilä kastat in ett kärleksbre­v till den minderårig­a grannflick­an genom hennes postlucka, men enligt försvaret hade han tagit miste på person. Enligt flickan hade Penttilä också försökt bryta sig in i hennes lägenhet.

– Jag sökte en livskamrat. Men det där brevet var riktigt dumt, det medger jag, sade Michael Penttilä i tingsrätte­n i juni 2017.

Helsingfor­s tingsrätt friade Penttilä en månad senare på grund av brist på bevis. Häradsåkla­gare Eija Velitski nöjde sig inte och tog fallet vidare till högre rättsinsta­nser.

Åklagaren yrkade på maxstraffe­t på fyra års fängelse. Hovrätten spikade 2 år 6 månader fängelse.

Nu 53-årige Penttilä var på fri fot från juli i fjol till den nionde maj i år då han häktades misstänkt för mord på sannolika skäl. Penttilä misstänks ha bragt en lika gammal kvinna i Helsingfor­s om livet. Han har erkänt brottet.

Penttilä är känd som seriestryp­aren. Han har tidigare strypt ihjäl sin mamma, en tolvårig flicka och en kvinnlig bekant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland