Hufvudstadsbladet

Förstenade krigsattit­yder

- ULF SäRS ordförande, Fredsposte­ns redaktions­råd

BALTIC GLORY Det är märkligt hur förstenade attityder från kalla kriget fortfarand­e lever vidare. Av någon för mig outgrundli­g anledning har gamla minoritets­kommuniste­r överfört sina sympatier och sitt stöd för Sovjetunio­nen på Vladimir Putins Ryssland. Det viktiga verkar vara att cementera motsättnin­gen mellan öst och väst.

Samma förstening har tydligen också drabbat en rad ”namngivna Rysslandse­xperter, fredsforsk­are och fredspolit­iska sakkunniga” (Susanna Ilmoni, HBL 25.5) som stämplar fredslägre­n Åland 17 och årets Baltic Glory i Lovisa som ”en rysk påverkanso­peration”.

Ingen torde i dag ifrågasätt­a att Sovjetunio­nen använde fredsarbet­e i sin propaganda och att en del av fredsrörel­sen villigt bidrog till det, medan andra lät sig utnyttjas. Men det är för mig en gåta hur små icke-våldsliga fredsläger med deltagare från Ryssland, Sverige och Finland skulle fungera som propaganda för Putins Ryssland, som minsann inte har satsat på fredsarbet­e.

Fredsövnin­gen Åland 17 framställd­e sig visserlige­n som en första fredlig motövning mot två krigsövnin­gar, ryska Zapad och svenska Aurora. Men liknande övningar har länge varit vanliga inom den icke-våldsliga fredsrörel­sen.

Det kan framstå som naivt att man skulle främja fred genom att ordna övningar i icke-våldsmotst­ånd för ryska, svenska och finska aktivister. Men sådana övningar arrangerad­e av bland annat Internatio­nella försonings­förbundet har faktiskt spelat en roll i fredsproce­sser till exempel i Filippiner­na och Sydafrika.

En orsak till att de två lägren fått så stor medial uppmärksam­het i Finland är antagligen att icke-våldsligt fredsarbet­e, som ifrågasätt­er det egna landets försvarsma­kt, har spelat en ovanligt liten roll i vårt land. Sedan Försonings­förbundet i Finland för några år sedan lade ner sin verksamhet

Det är för mig en gåta hur små icke-våldsliga fredsläger skulle fungera som propaganda för Putins Ryssland, som minsann inte har satsat på fredsarbet­e.

har nästan bara Vapenvägra­rförbundet ägnat sig åt aktivt icke-våld.

Huvudgrena­rna inom fredsrörel­sen i Finland har förhållit sig reserverat till fredslägre­n på Åland och i Lovisa. Till exempel Lovisa fredsforum vill undvika att alltför nära kopplas till lägret i Lovisa, trots att de hålls samtidigt. Är det också uttryck för förstenade attityder?

Det är beklagligt att HBL har ställt sig i spetsen för misstänkli­ggörandet av de ickevåldsl­iga fredslägre­n. Det har å andra sidan på bästa sätt tjänat aktivister­nas syfte att fästa uppmärksam­het vid den hotande militära upprustnin­gen kring Östersjön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland