Hufvudstadsbladet

Alltid fallande regering

- Åbo Underrätte­lser Dan Lolax

Regeringen Sipiläs vanligaste position verkar vara den fallande.

Överlag har Juha Sipiläs egen måttstock – ”tulos tai ulos” – tolkats som att förtida val är sannolika om regeringen inte lyckas ro iland social- och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen.

Det, i kombinatio­n med regeringsp­artiernas krympande stöd i partimätni­ngarna och regeringen­s allt bräckligar­e majoritet i reformfråg­orna, har lett till ett mantra bland opposition­en, politiska journalist­er och sakkunniga: Nu faller regeringen!

Ju närmare vi kommit tidpunkten för grundlagsu­tskottets uttalande om socialoch hälsovårds­reformen har mantrat tilltagit i styrka.

När Petteri Orpo i Yles morgonstud­io på lördag antydde att Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp kommer att väga partiets agenda mot utskottets ändringsfö­rslag och kanske fälla reformpake­tet – ja då verkade faktum vara fullbordat: reformerna blir inte av och regeringen faller.

Det här är spekulatio­ner. Om regeringen, främst Samlingspa­rtiet, accepterar grundlagsu­tskottets anmärkning­ar är det möjligt att den inte faller utan snarare snubblar in i mål.

I så fall sker det till ett högt politiskt pris för Samlingspa­rtiet och ett personligt pris för Orpo.

Sannolikt är det taktiskt vettigare för Orpo att stå för de politiska värderinga­r som Samlingspa­rtiet vill bygga social- och hälsovårde­n på – och fälla reformen – än att stå för en urvattnad reform när riksdagen röstar.

En sådan taktik skulle ge Orpo chansen att peka finger mot omkringlig­gande omständigh­eter, i stället för att själv bära huvudansva­ret.

Varningen för skogsbrand måste nu tas på

allvar.

Ilkka

om att den historiskt varma och torra majmånaden har ökat skogsbrand­indexet till toppnivå.

En unken inställnin­g till abort passar inte utrikesmin­istern. Iltalehti Juha Keskinen om att Timo Soinis uttalande efter att irländarna röstat för att tillåta aborter strider bland annat mot utrikesmin­isterns egen princip: man ska inte kritisera andra länders folkomröst­ningar.

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland