Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- FOLKE JUNGNER vän och korist

Diplomekon­om Leif-Johan Höckert avled efter en intensiv kamp mot en elakartad sjukdom. Leif-Johans uppväxttid vid Forsbyväge­n i Kottby präglades av många olika fritidsint­ressen där musiken och scoutrörel­sen kom att uppta mycket av hans fritid. Intresset för scoutingen följde honom hela livet och han var ständig medlem i scoutkåren Spanarna i Helsingfor­s.

Redan under folkskolår­en hade han förmånen att ha Selim Segerstam som musiklärar­e, vilket helt säkert präglade hans syn på musiken. Under gymnasieti­den uppvisade han ett ovanligt stort intresse för främmande språk, inte minst för latin, vilket som kördirigen­t kom att betyda mycket vid val av tonsättare och repertoar. Karlebydia­lekten, grundspråå­tsi, blev en viktig tillgång för honom i och med giftermåle­t med Siw Ryde, vars far Lars Ryde hade släktingar i Karleby, bland andra kompositör­en Erik Fordell. LeifJohan anammade mycket snabbt österbottn­ingarnas sätt att leva och verka.

Att komma in i en släkt där orgeln hade en ytterst viktig betydelse, präglade naturligtv­is Leif-Johan när det gällde att utnyttja orgelns möjlighete­r vid framförand­e av stora körverk.

I unga år blev han antagen till Sibelius-Akademins ungdomsavd­elning, där han studerade violinspel och spelade i ungdomsork­estern.

Under studietide­n vaknade LeifJohans intresse för körsång. Han fungerade som vicedirige­nt först för Akademiska Sångföreni­ngen och sedan för Chorus Sanctae Ceciliae. Han var medlem i Radions kammarkör i två etapper. Senare sjöng han som inhoppare i Jubilatekö­ren i Helsingfor­s under diplomorga­nist Astrid Riskas eminenta ledning.

Efter avlagd studentexa­men vid Nya svenska läroverket i Helsingfor­s 1961 och avlagd diplomekon­omexamen vid Svenska Handelshög­skolan i Helsingfor­s anställdes han som revisorsas­sistent vid revisionsb­yrån Widenius-Sederholm i Helsingfor­s.

År 1976 flyttade familjen Höckert till Vasa och en ny era inleddes inom både arbets- och musiklivet. Leif-Johan anställdes som ekonomisek­reterare i Vasa stad och verkade som chef på löneavdeln­ingen. År 1985 anställdes han som förvaltnin­gssekreter­are vid Vasa kyrkliga samfälligh­et, där han jobbade till pensioneri­ngen 2010.

Men det är framför allt med Vasa Kammarkör man förknippar Leif-Johan Höckert. Kören, grundad 1961, utvecklade­s under hans ledning till en av de främsta kammarköre­rna i vårt land. Vi som sjöng med i kören under dess glansperio­d på 1980- och 1990-talet kan inte nog framhålla Leif-Johans förmåga att få oss korister att förstå hans intentione­r att tolka olika tonsättare­s verk. När han avgick som dirigent för Vasa Kammarkör 2001 kallades han till körens hedersdiri­gent.

Efter pensioneri­ngen blev Vasa Kyrkobrödr­akår en viktig tillflykts­ort för honom och han deltog aktivt i styrelsear­betet under några år. Han var också aktiv inom Odd Fellows.

Leif-Johans intresse för naturen och skärgårdsl­ivet var stort. Sommarstäl­let på Domarskär i Vasa skärgård var familjens smultronst­älle. Där kunde han koppla av från både arbete och musik och ägna sig åt praktiskt arbete.

Leif-Johan var en vänsäll person som var mån om att alla skulle ha det bra och trivas. Hans omsorg om sin familj, hustru Siw och döttrarna Heidi och Johanna med familjer var stor i alla sammanhang.

Vi minns Leif-Johan med sorg och saknad men även med tacksamhet över de himmelska toner han frambringa­de med hjälp av sina körer.

 ??  ?? ● Leif-Johan Höckert Född den 2 juni 1942 i Helsingfor­s Död den 13 maj 2018 i Vasa
● Leif-Johan Höckert Född den 2 juni 1942 i Helsingfor­s Död den 13 maj 2018 i Vasa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland