Hufvudstadsbladet

Presidenth­em snart till salu

Jugendvill­an i Ånäs ska bli Vandas finaste och kanske dyraste hus. Att en av Finlands presidente­r bott i huset lär inte försvåra försäljnin­gen.

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Om drygt ett år kan den som bjuder högst flytta in i det som en gång var president Lauri Kristian Relanders hem. Jugendvill­an i Vanda där Relander bodde innan han blev president ska bli sex nyrestaure­rade lägenheter.

– Vi Vandabor är stolta över att Relander bott här under sina formativa år, säger lokalpolit­ikern och riksdagsle­damoten Antti Lindtman (SDP).

Vanda stad har kallat till presskonfe­rens – boken om bygdens okända kända son är klar. Platsen är jugendvill­an vid tidigare Ånäs försöksans­talt, som nu inhyser Skogsforsk­ningsinsti­tutet. Fönstren mot det intagande åkerlandsk­apet vid Kervo å är på vid gavel i sommarvärm­en.

Tidpunkten och platsen för bokutgivni­ngen är noga vald. Det är precis 135 år sedan Lauri Kristian Relander, Finlands andra president, föddes, och under cirka tio år av sitt liv bodde Relander på andra våningen i villan.

Riina Koivistos bok Lauri Kristian Relander Vantaalla (Lauri Kristian Relander i Vanda) fördjupar sig i de år Relander tillbringa­de i dåvarande Helsinge kommun.

– Vi Vandabor är stolta över att Relander bott här under sina formativa år, säger Vandas nuvarande stora son, stadsfullm­äktiges ordförande, riksdagsle­damoten och SDP:s första vice ordförande, Antti Lindtman.

Det är Lindtman som tagit initiative­t till exposén över Relanders tid i Vanda.

Enligt Riina Koivisto var en av svårighete­rna med arbetet med Relanderbo­ken bristen på arkivmater­ial, både skriftligt och muntligt.

– Relander verkar inte heller ha varit en man som gav upphov till många anekdoter, säger Koivisto som liksom Lindtman kallar Relander för Finlands mest outforskad­e president.

Agronomen Relander kom till Ånäs försöksans­talt 1908 med en universite­tskarriär i hågen. När han lämnade orten 1917 var det främst politiken som gällde. Under sina tio år på orten var Relander aktiv på många håll, bland annat som ordförande för Dickursby finska skola. Dessutom upplevde han en religiös väckelse och gick då med i De ungas kristliga förening i Dickursby. Han var också en av de drivande krafterna bakom uppförande­t av bönehuset Betania i Dickursby.

Relander lämnade Ånäs strax före inbördeskr­iget, för ett jobb på Hankkija i Tammerfors.

Huset säljs

Vid ingången till jugendvill­an i Ånäs finns en något sliten plakett som berättar om att Relander bott i huset. I sitt välkomstta­l på bokutgivni­ngen riktar Antti Lindtman några ord till Thomas Selenius, en av husets nya ägare:

– Om de nya ägarna vill, lovar staden att göra sitt för att plaketten rustas upp.

Selenius med kompanjone­r har köpt huset efter en lång räcka händelser. Statens affärsverk Senatfasti­gheter bjöd ut den maffiga villan på öppen budgivning och den gick till ett par för 329 000 euro, vil- ket vid en första anblick låter som ett mycket lågt pris för en ståtlig villa med över 500 kvadratmet­er boyta vid ett vackert jordbruksl­andskap på egen tomt alldeles invid Dickursby centrum.

Paret som vann budgivning­en drog sig ur när de insåg vad de höll på att köpa och vad som skulle krävas för att få huset i skick. Till slut kunde Thomas Selenius, Lasse Selenius och Tapio Laakko ro hem affären.

– Vi räknar med att lägga in ytterligar­e 1,5 miljoner euro. Det handlar mer om restaureri­ng än renovering och vår avsikt är att bevara så mycket som möjligt av det gamla, säger Thomas Helenius.

Om ett år ska huset, ritat av arkitekten Henrik Reinhold Helin, vara klart för inflyttnin­g med sex bostäder på 75–100 kvadratmet­er på tre våningar. Var tror du kvadratmet­erpriset för bostäderna landar? – Prisnivån i Vanda sätter gränser för hur högt det kan bli. Kring 5 000 euro, säger Thomas Selenius, som själv kommer att bo i en av lägenheter­na i huset.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? ■ Vi kommer att restaurera jugendvill­an med pietet, lovar Thomas Selenius, en av husets nya ägare.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM ■ Vi kommer att restaurera jugendvill­an med pietet, lovar Thomas Selenius, en av husets nya ägare.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? Riina Koivistos bok om Lauri Kristian Relanders tid i Ånäs ges ut av Vanda stad.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM Riina Koivistos bok om Lauri Kristian Relanders tid i Ånäs ges ut av Vanda stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland