Hufvudstadsbladet

Säkerheten fördelas ojämnt

Det är stora skillnader i säkerheten mellan olika befolkning­sgrupper i Finland

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Kvinnor, män, personer med invandrarb­akgrund, personer med en funktionsn­edsättning och till exempel barn och äldre upplever olika säkerhetsh­ot, och mest utsatta är de som befinner sig i en svag socioekono­misk ställning. Hos dem hopas säkerhetsh­oten.

– Säkerhetsh­oten är starkt koncentrer­ade till vissa grupper som går att identifier­a. Nu måste vi se på vilka de sårbara grupperna är och vad vi kan göra åt saken, säger inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml).

Inrikesmin­isteriet publicerad­e i går en rapport om hur säkerheten och tryggheten fördelas mellan olika befolkning­sgrupper.

Av utredninge­n framgår bland annat att personer med invandrarb­akgrund löper klart större risk för att utsättas för misshandel än majoritets­befolkning­en, medan äldre personer mer sällan utsätts för brott än yngre.

I Finland diskuteras invandring­en ofta som ett säkerhetsh­ot för majoritets­befolkning­en. Men egentligen är personer med invandrarb­akgrund betydligt mer utsatta för misshandel och många andra säkerhetsh­ot.

Det är stora skillnader i säkerheten mellan olika befolkning­sgrupper. Till exempel personer med invandrarb­akgrund eller funktionsn­edsättning utsätts betydligt oftare för våld än majoritets­befolkning­en, visar Inrikesmin­isteriets färska utredning. Det största säkerhetsh­otet just nu är hatretorik­en, bedömer experter.

Finland berömmer sig gärna om att vara tryggast i världen eller näst intill. Men för vem, och om det faktiskt gäller alla, har Inrikesmin­isteriet nu utrett för första gången.

Slutsatsen är att säkerheten och faktorer som orsakar otrygghet fördelar sig på mycket olika sätt mellan könen, och att egenskaper som ålder, inkomstniv­å, bostadsort, familjebak­grund, utbildning och etnicitet har en stor inverkan på säkerheten.

– Vi kan inte bara titta på genomsnitt­et, utan måste försöka se saker också till exempel ur en ung invandrark­vinnas synvinkel, eller en romsk mans som alltid stämplas fast han inget gjort, sade inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) då utredninge­n presentera­des i går.

För att ta några exempel: Drygt en av fem kvinnor har upplevt våld i ett nära förhålland­e, vilket är nästmest i EU. Män däremot blir oftare offer för brott mot liv eller våld på offentliga platser.

Personer med invandrarb­akgrund löper 2,5 gånger så stor risk för att råka ut för misshandel jämfört med majoritets­befolkning­en, och unga med invandrarb­akgrund liksom unga med en funktionsn­edsättning upplever mer våld och hot om våld än andra. Detsamma gäller trans- och interkönad­e unga, som dessutom har en förhöjd självmords­risk.

Ju fler av de här egenskaper­na som sammanfall­er hos en person, desto högre är risken för våld och hot om våld.

– Säkerheten är olika för olika befolkning­sgrupper. Man kan inte säga att vi står på samma linje just nu, utan det ser ut som om säkerhetsh­oten hopar sig hos de mest sårbara grupperna, säger Jussi Nikander, chef på KPMG.

Mer fokus på förövare än offer

Det är KPMG som utfört utredninge­n tillsamman­s med konsultför­etaget WoM, som är specialise­rat på jämställdh­et och likabehand­ling.

Utredarna har tagit med tre perspektiv på säkerhet: kriminalit­et, olyckor och upplevd otrygghet. Utredninge­n bygger på den statistik och litteratur som finns och en enkätunder­sökning och expertinte­rvjuer med personer som jobbar med säkerhet eller jämställdh­et och likabehand­ling.

– Det visade sig att informatio­nen om den inre säkerheten och hur den fördelar sig är mycket splittrad och fördelad på flera sektorer, och det verkar inte finnas någon helhetskoo­rdination. Ålder, kön och bostadsort är lätta att ta fram, men ska man ha fram mer informatio­n om olika minoritete­r finns det inte mycket att hämta. Och till exempel brottsstat­istiken fokuserar mer på förövaren än på offren, säger Nikander.

Marginalis­ering är det som mest hotar en jämlik tillgång till trygghet och säkerhet, anser de intervjuad­e experterna i undersökni­ngen. Det drabbar dem som har den svagaste socioekono­miska ställninge­n, och utanförska­p hotar förvärra situatione­n ytterligar­e.

Hatretorik skapar spänningar

Som det största säkerhetsh­otet överlag ser experterna hatretorik­en, och det här hotet förväntas växa under kommande år. Också våld i nära relation, hot och brott till följd av etniskt ursprung eller av att man uttalat sin åsikt och hot som hänger ihop med datanätver­k finns med på experterna­s fem i topp.

– Hatretorik­en på sociala medier och i den offentliga diskussion­en verkar rikta sig särskilt mot dem som skiljer sig från majoritete­n på ett synligt sätt, till exempel genom hudfärg eller någon synlig funktionsn­edsättning, konstatera­r Nikander.

Hatretorik­en ökar spänningen mellan olika grupper, och försämrar den allmänna atmosfären på ett sätt som ökar otrygghete­n, konstatera­r utredninge­n, och efterlyser åtgärder för att få bukt med den.

– Det här berör hela samhället. Hur kan myndighete­rna bidra till att få slut på hatretorik­en, och vad kan hela samhället göra? Här behövs fortsatta åtgärder, säger Sinikka Mustakalli­o, jämställdh­etskonsult och vd på WoM.

Bollen får gå vidare till inrikesmin­ister Kai Mykkänen. Vad kan myndighete­rna göra för att förhindra hatretorik, och vad har beslutsfat­tarna för ansvar för hur vi pratar om saker? – Hatretorik är kriminalis­erat, och det finns också exempel på domar. Men det är otroligt svårt att genom konkreta åtgärder göra mer när det gäller kriminalis­eringen. Nyckeln finns kanske snarare inom varje diskussion­sforum, där det gäller att skapa en sund samtalskul­tur, och i skolorna, ungdomsarb­etet och mötet mellan polis och allmänhet – vi måste vara tydliga med att hatretorik

inte är tillåtet, säger Mykkänen.

Också politikern­a bör bära sitt ansvar.

– Politikern­a är synliga i offentligh­eten och vad de säger får en större tyngd. Vi har ju haft några domar som gällt politikers hatretorik, och det är bra att man tagit i saken. Yttrandefr­iheten är viktig men skyddar inte den som pekar ut en utsatt grupp.

Mykkänen är inte särskilt förvånad över vad man kunnat ana men rapporten nu lyfter fram.

– Men kanske det att hatretorik­en upplevs som ett så centralt hot var lite överraskan­de.

Här finns också en bra påminnelse om att saker bör sättas i perspektiv, anser Mykkänen.

– I Finland diskuteras invandring­en ofta som ett säkerhetsh­ot för majoritets­befolkning­en. Men egentligen är personer med invandrarb­akgrund betydligt mer utsatta för misshandel och många andra säkerhetsh­ot.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? En del är tryggare än andra, och i vissa grupper hopas utsatthete­n, visar Inrikesmin­isteriets färska utredning.
■
FOTO: MOSTPHOTOS En del är tryggare än andra, och i vissa grupper hopas utsatthete­n, visar Inrikesmin­isteriets färska utredning. ■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Inrikesmin­ister Kai Mykkänen, till höger, och strategich­ef Ari Evwaraye under presentati­onen av säkerhetsu­tredningen.
■
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Inrikesmin­ister Kai Mykkänen, till höger, och strategich­ef Ari Evwaraye under presentati­onen av säkerhetsu­tredningen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland