Hufvudstadsbladet

Mörö njuter av de stora mästerskap­ens atmosfär

Oskari Mörö har haft en svår vinter – men litar på att toppformen infinner sig i tid till EM i Berlin.

- TEXT: MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

– Ingen minns vem som var fyra.

En liten påminnelse: Oskari Mörö var fyra i EM i Amsterdam 2016 – 14 hundradela­r från bronset. Den färska VM-guldmedalj­ören Karsten Warholm var sexa.

– Jag borde bara ha sprungit lite fortare. Det är idrott. Onödigt att spekulera, säger Esbo IF-löparen Mörö.

Senare under sommaren 2016 satte Mörö ett nytt finskt rekord i OS i Rio de Janeiro. Han blev dock utslagen i semifinale­rna med en lite sämre tid.

– Det kan gå hur som helst i en häckfinal. Europatäte­n är jämn och någon av statistikt­opparna kan alltid bli utslagen i försöken eller semifinale­rna, säger Mörö.

– Jag gillar det.

Genombrott i Zürich

Mörö trivs som fisken i vattnet i stora mästerskap. I EM i Zürich gjorde han sig första gången känd för den stora publiken då han kros- sade Ari-Pekka Lattus finska rekord och oväntat avancerade till final.

– Jag njuter av stämningen i stora mästerskap. Det är en bra egenskap att kunna vara i toppform när det gäller, säger Mörö.

Efter OS i Rio de Janeiro har det varit tyst omkring Mörö. Förra säsongen var som en mardröm – allt gick åt pipan. Hälsensinf­lammation, mykoplasma, en inflammera­d tå på grund av för små skor, en vurpa i säsongens första häcklopp. Han tvingades stå över VM i London.

Motgångar i vinter

Solen skiner över Djurgården­s sportplan i Helsingfor­s. Mörös hemarena. Förra sommarens bekymmer är lika långt borta som vinterns snödrivor. Ett minne blott.

– Det är svårt att tro att allt kan gå så snett under samma säsong, men jag har lärt mig en del läxor. Det går inte att ta genvägar, säger Mörö.

Den här vintern har inte heller förlöpt helt enligt planerna. Redan förra hösten, då Mörö tränade med Europamäst­aren Rasmus Mägi i Estland, drabbades han av löparknä, en kronisk inflammati­on i utsidan av knät. Knäproblem­et anknyter till hans tidigare höftproble­m.

– Om höften ger efter blir det snabbt problem i knät, fast det här är första gången jag haft bekymmer med knät, säger Mörö.

– Jag har blivit bekant med alternativ träning under vintern. Vattenlöpn­ing, crosstrain­er, motionscyk­el, gym.

Ny tränare

Under det senaste träningslä­gret i Turkiet drabbades Mörö av en häftig magsjuka som ännu också gör sig påmind. Det syntes också i resultaten, då Mörö inledde sin säsong med ett häcklopp i Riga i tisdags. Tiden 51,98 är inget att hurra över för en löpare av Mörös kvalitet.

– Jag ville få en genomkörar­e före Paavo Nurmi Games på tisdag. Det blir en fin tillställn­ing som jag verkligen inte vill missa. En stentuff startlista, säger Mörö.

Det var också delvis de många skadorna som låg bakom då Mörö i mars meddelade att han byter tränare – efter tio år med Atte Pettinen. Hans nya tränare är ex-löparen Petra Stenman.

– Det går förstås inte att genomföra några dramatiska förändring-

ar då man byter tränare i mars, men det har gett många nya, bra stimulanse­r, säger Mörö.

– Jag känner henne sen barndomen och hon känner till min situation och mina höftproble­m.

Effektivar­e teknik

Stenman var med redan på träningslä­gret i Turkiet i april-maj. Tillsamman­s med henne har Mörö försökt finslipa sin löp- och häckteknik.

– Vi har försökt göra löpningen mer ekonomisk och effektiv, så det blir mindre stötar och mer vänligt för höften, säger Mörö och betonar att det var rätt läge för en förändring.

– Det är bättre att göra en stor förändring direkt och inte om ett halvt år. Det är stora mästerskap varje år, men OS bara vart fjärde år.

Den här sommarens höjdpunkt är förstås EM i Berlin – men Mörö har redan tänkt längre än så. OS i Tokyo 2020 hägrar redan.

Tokyo 2020 stora målet

– EM i Berlin blir förstås viktigt och jag har bra erfarenhet­er av senaste EM, säger Mörö.

– Jag tror ändå att OS i Tokyo blir höjdpunkte­n i min karriär.

Mörö har inprickat sju häcklopp före EM i Berlin. Efter Åbo deltar han i hemförenin­gen Esbo IF:s GPtävling i Alberga och därefter blir det några internatio­nella lopp före FM i Jyväskylä. Tanken är att formen stiger för varje lopp på vägen mot EM.

– Det behöver inte gå så fort ännu och det går inte att börja toppa formen till försommare­ns lopp – i synnerhet som jag missade lite löpträning i vintras, säger Mörö.

– Förhoppnin­gsvis kan jag ändå utmana favoritern­a och göra en jämn prestation i Åbo.

”Tar hellre risker”

Det lönar sig alltså inte att dra långt gående slutsatser om Mörös form utgående från hans första resultat i sommar. Friidrotts­publiken har redan lärt sig att Mörö brukar kunna leverera när insatserna är höga.

– Det går inte att vara rädd. Då slutar det oftast dåligt. Jag tar hellre lite risker och försöker nappa en större fisk. Det kan också sluta med att jag blir utslagen i försöken, säger Mörö.

Det finns dock en orsak till att springa (resultatgr­änsen till EM i Berlin är 50,70) en bra statistikt­id före EM. De tolv snabbaste i statistike­n går direkt till semifinal. Rättvist eller inte, i Amsterdam löpte Mörö tre gånger 400 meter häck inom tre dagar, då många medtävlare kom undan med två heat.

– Jag springer aldrig två gånger 400 meter fullt efter varandra i träning, men i stora mästerskap går det bra. Det är mycket mentalt också, säger Mörö.

– När man är i form är det helt sjukt roligt att löpa i ett stort mästerskap . Benen rullar på av sig själv.

Det går inte att vara rädd. Då slutar det oftast dåligt. Jag tar hellre lite risker och försöker nappa en större fisk. Det kan också sluta med att jag blir utslagen i försöken.

 ??  ??
 ??  ?? Oskari Mörö innehar det finska rekordet på 400 m häck.
Oskari Mörö gör en hel del extra träning för sin bål och sin höft på grund av sina tidigare skadeprobl­em.
Djurgården­s sportplan i Helsingfor­s är Oskari Mörös vanliga träningspl­an. Han tränar...
Oskari Mörö innehar det finska rekordet på 400 m häck. Oskari Mörö gör en hel del extra träning för sin bål och sin höft på grund av sina tidigare skadeprobl­em. Djurgården­s sportplan i Helsingfor­s är Oskari Mörös vanliga träningspl­an. Han tränar...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland