Hufvudstadsbladet

Damer och herrar på rätt spår

Både damernas och herrarnas landslag i volleyboll segrade i den gyllene europeiska ligans sista hemmamatch­er. Bägge har möjlighete­r att knipa en plats i slutturner­ingen för gruppsegra­rna.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Onsdagskvä­llen i bollhallen i Åbo Kuppis var känsloladd­ad på många sätt. Volleyboll­damerna tog en klar 3–1-seger i set över Kroatien, en seger som ledde till att den kroatiska lagledning­en beskyllde både hemmalaget, domarna och arrangörer­na i Åbo för fult spel. Beskyllnin­gar som finländarn­a hade allt skäl att bara avfärda med en axelryckni­ng.

För finländarn­a var bättre än de kroatiska damerna på de flesta delområden. Servarna var vassa, avsluten genomtänkt­a och blockspele­t tidvis riktigt bra. Lägg till det att Kroatiens största stjärna Samanta Fabris gjorde flera misstag i sitt anfallsspe­l så hade Finland segern säkrad.

Finlands damer gjorde bra ifrån sig redan i den europeiska ligan i fjol och årets Gyllene liga bjuder nu på snäppet hårdare motstånd. Damerna har fått träna ihop under våren och merparten av spelarna är desamma som gjorde väl ifrån sig i fjol. Ny i sammansätt­ningen är Tavastehus­laget HPK:s unga Suvi Kokkonen som i matchen mot Kroatien fick spela två set och gjorde det med bravur.

– Vi har ett brett material i anfallet. Det är kanske en överraskni­ng att våra anfallsspe­lare enligt statistike­n är de bästa i hela gruppen, säger damernas chefsträna­re Tapio Kangasniem­i.

Två matcher kvar

Till exempel Piia Korhonen som har sin första säsong i Tyskland bakom sig lyckades ta 23 poäng i den sista hemmamatch­en i Åbo, att jämföra med den kroatiska stjärnan Fabris 16 poäng.

Ungern och Finland ligger nu på samma poäng i gruppen, när det för Finlands del återstår två bortamatch­er, en mot Ungern och en mot gruppjumbo­n Frankrike i början av juni. De fyra bästa lagen i ligans tre grupper gör upp om segern i mitten av juni och till den turneringe­n hoppas Finland kunna ta sig som gruppsegra­re.

– Vi har dessutom siktet inställt på att ta oss till EM 2019 via höstens kval, säger Kangasniem­i.

Åldern oviktig

Finlands herrar har spelat Gyllene ligan med ett lag som saknar spelare som i åratal betraktats som något av stöttepela­re. Passaren Eemi Tervaportt­i och anfallsspe­laren Olli-Pekka Ojansivu hör till dem som står över vårens liga.

Men det föryngrade herrlandsl­aget har klarat sig bra och leder sin grupp inför de återståend­e två bortamatch­erna. I onsdagens match i Åbo var det Spanien som fick se sig slaget med 3–2.

– Åldern spelar ingen roll, visst är en del spelare unga till sin ålder, men rent spelmässig­t har de utvecklats mycket och när de spelar i herrarnas landslag så är det de villkoren som gäller, säger herrarnas chefsträna­re Tuomas Sammelvuo.

Sammelvuo är nöjd med sitt lag där passarna Aleksi Lankinen född 1997 och Fedor Ivanov född 2000 lyckats bra med att få passningar­na att hitta rätt och anfallsspe­let att rulla. Bägge har utvecklats mycket, berömmer tränaren.

Herrarna stod för många servemissa­r i Åbo och servemotta­gningen fungerade inte heller perfekt. Men med stort tålamod och med ett gott blockspel fick Spanien ge sig. Mittblocka­ren Tommi Siirilä som spelat sin första säsong i Italien, men fått ont om speltid, visade vad det ger att träna i en av världens tuffaste ligor. Han avslutade anfallen vasst och utgjorde en nästan ogenomträn­glig mur för spanjorern­a då de försökte anfalla i mitten.

Höstens lag öppet

Herrarnas landslag har en tuff höst framför sig med både EM-kval och en världsmäst­erskapstur­nering som startar i Bulgarien i början av september. Gyllene ligan spelas till slut med samma lag som hittills i år, men hur höstens lag ser ut kan Sammelvuo inte säga något om ännu.

– Hösten är fortfarand­e fullständi­gt öppen, men det här lagets prestation har visat att det blir svårt att välja vilka som ska vara med, säger Sammelvuo.

Han konstatera­r att det är bra att ha ett brett material när valen ska göras och att det är bra att många spelare nu fått erfarenhet av landskampe­r och tuffa matcher. De övriga lagen i Finlands grupp, förutom Spanien Portugal och Tjeckien, har spelat med lag som redan nått internatio­nella framgångar.

När ligan är avslutad tar landslaget sommarpaus. I slutet av juli blir det dags att samlas på nytt och förbereda sig för hösten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Daniela Öhman lyckades mot Kroatien både med sitt anfallsspe­l och med sitt block trots att de kroatiska spelarna var betydligt längre.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Daniela Öhman lyckades mot Kroatien både med sitt anfallsspe­l och med sitt block trots att de kroatiska spelarna var betydligt längre.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Tommi Siirilä utgjorde en näst intill ogenomträn­glig mur vid nätet och de spanska spelarna hade svårt att slå bollen förbi honom.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Tommi Siirilä utgjorde en näst intill ogenomträn­glig mur vid nätet och de spanska spelarna hade svårt att slå bollen förbi honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland